Ono što redovno jedemo može dugoročno uticati na zdravlje srca, a mnoga najštetnija jela konzumiraju se upravo za večeru. Mnoge omiljene namirnice sadrže visoke nivoe zasićenih masti, holesterola i natrijuma, koji doprinose nakupljanju u arterijama.
Taj proces sužava krvne sudove i povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i povišenog pritiska. Stručnjaci posebno upozoravaju na tri popularne vrste hrane koje mogu uzrokovati začepljenje arterija.
Slanina
Jedna vrsta hrane koja najviše šteti arterijama je slanina, upozorava nutricionistica Lisa Andrevs.
"Puna je zasićenih masti i natrijuma, a svinjska ili goveđa slanina jedan je od najgorih izbora za zdravlje arterija", ističe ona. Zasićene masti potiču jetru na proizvodnju holesterola, što može dovesti do ateroskleroze – otvrdnuća i suženja krvnih sudova. Kao bolju opciju spominje pureću slaninu i uopšten preporučuje birati nemasne izvore proteina.
Čizburgeri
Iako je čizburger jedan od najpoznatijih američkih obroka, njegova kombinacija masnog mesa, sira i peciva od bijelog brašna čini ga vrlo lošim izborom za zdravlje srca.
"Većina tradicionalnih čizburgera priprema se od masnijeg mljevenog mesa, uz dodatak sira i bijelog peciva – što je štetno i za srce i za liniju", kaže Andrevs. Kao zdraviju varijantu predlaže pureći burger s avokadom i pecivom od cjelovitih žitarica – takav obrok sadrži manje zasićenih masti i više korisnih, jednostruko nezasićenih masti.
Zamrznute pice
Zamrznute pice takođe predstavljaju rizik za srce, upozorava kardiolog dr Bhaskar Semitha.
"Zasićene i trans masti iz sira i prerađenih dodataka poput kobasica povećavaju nivo LDL holesterola, koji se nakuplja na zidovima krvnih sudova", objašnjava. Posljedica je smanjeni protok krvi i opterećenje za srce. Zdravija alternativa je domaća pica na integralnom tijestu s povrćem i malo sira, a dodatak špinata, kaže dr Semitha, može povećati unos vlakana i pomoći u kontroli holesterola.