Obratite pažnju

Zašto nam se jedu slatkiši odmah nakon obroka

  • 25.09.2024. 22:01

Završili ste s obrokom, ali se obrok ne čini potpunim dok ne pojedete nešto slatko. Niste sigurni kako i zašto, ali vaš izbor je neki slatkiš.

Uživate u tome, radujete se tome, ali se u isto vrijeme osjećate pomalo u vlasništvu žudnje. Prilično ste sigurni da previše šećera nije u redu.

Kada se šećer metabolizira, on aktivira centre nagrađivanja u našem mozgu, oslobađajući opioide i dopamin, i pruža nam zadovoljstvo, pomažući našem mozgu da bude motivisan da ponovi tu naviku.

Ovo je ugrađeni mehanizam preživljavanja koji nam pomaže da odaberemo slatko od gorkog, što je u mnogim slučajevima u divljini značilo sigurno u odnosu na toksično. Poželjeti slatko nakon obroka može biti iz raznih razloga.

Dalibor je najviši čovjek Srbije: Zbog d‌jevojke kratio krevet u kući

Dalibor je najviši čovjek Srbije: Zbog d‌jevojke kratio krevet u kući

Navika

Naš mozak je programiran da bude na autopilotu što je više moguće kako bi se spriječio nepotreban napor. Dio mozga odgovoran za aktivno donošenje odluka i složeno razmišljanje je prefrontalni korteks. Dio mozga odgovoran za navike su bazalni gangliji.

Kada je naš cerebralni korteks tokom dana opterećen tipičnom modernom kulturom i karijerama, bazalni gangliji preuzimaju vlast, a mi se oslanjamo na svoje navike kako bismo se odmorili od donošenja odluka. Ako imate praktičan pristup slatkišima u vašoj kući ili na radnom mjestu, vaši bazalni gangliji mogu vas jednostavno dovesti do tih lakih kalorija iznova i iznova.

Izbjegavajte ovaj program za pranje: Ubrzava kvarenje veš mašine

Izbjegavajte ovaj program za pranje: Ubrzava kvarenje veš mašine

Ne jedete dovoljno

Vaš hormon gladi, grelin, će vam dati do znanja ako niste pojeli dovoljno hrane. A kada vaš grelin nije utišan hormonom sitosti, slatkiši i hrana bogata kalorijama nakon večere postaju mnogo privlačniji, pogotovo ako već imate prekomjernu težinu ili gojaznost.

Prebrzo jedete

Kada završite s obrokom u roku od nekoliko minuta, upravo ste ograničili vlastito iskustvo užitka u jelu. Takođe ćete se osjećati gladnije nakon tog 10-minutnog obroka nego da vam je za isti obrok trebalo 30 minuta.

Većina onoga što jedemo zasniva se na našem čulu mirisa, a kada "udahnemo" hranu, ne uzimamo dovoljno vremena da udahnemo sve arome. To ograničava našu sposobnost da uživamo u hrani i uživamo u iskustvu jedenja, prenosi Kliks.

Zlatna pravila za pranje kose

Zlatna pravila za pranje kose

Jedete previše ugljikohidrata

Jednostavni ugljikohidrati i oni s visokim glikemijskim indeksom i opterećenjem brzo se probavljaju i naglo povećavaju šećer u krvi, uzrokujući da gušterača ispumpa inzulin, što na kraju uzrokuje pad šećera u krvi.

Primjeri jednostavnih ugljikohidrata uključuju hranu na bazi bijelog brašna, peciva, deserte, slatkiše, sokove. Neki ljudi su osjetljiviji na ove promjene šećera u krvi, posebno oni koji su predijabetičari ili dijabetičari, zbog čega se osjećate slabo, drhtavo, mučnino ili umorno. Ovo vas šalje u potragu za nečim, odnosno zaslađenom hranom, kako biste se u tom trenutku osjećali "bolje".

Pratite nas i putem Vibera