"Српски џин"

Далибор је највиши човјек Србије: Због д‌јевојке кратио кревет у кући

  • Извор: Телеграф
  • 25.09.2024. 21:51

Далибора Мицића из Зрењанина страни медији прозвали су српским џином, а његове димензије чине га, мада још незванично, о највишим човјеком у Србији. Овај "џин" меког срца има 39 година, 125 килограма и висок је невјероватних 225 центиметара. Иако би многи мушкарци рекли да је то ласкаво признање, долазило је и до низа проблема у његовом животу.

Ипак, све те проблеме је превазишао и остао је једна позитивна личност, насмијана, која увијек даје све од себе. Далибор говори српски, мађарски, енглески и француски, има пет мачака и живи у стану у Њемачкој са својом д‌јевојком Анитом. Пропутовао је свијет, бавио се кошарком, стекао пуно пријатеља и генерално живи један лијеп живот. Екипа портала "Телеграф", доноси детаље о његовом животу.

Далибор се родио као једна просјечна беба. Био је дугачак 54 центиметара и имао је 4.5 килограма. Када се родио нико није могао ни да слути да ће постати тако велики човјек. Међутим, како је и сам истакао, тај почетак једноставно није говорио ништа, он има пријатеље који су били веће бебе, а који су данас ипак знатно нижи од њега. Његова просјечна висина, врло брзо у његовом животу постала је натпросјечна и то је за њега увијек било нормално. Када је кренуо у вртић био је висок као просјечни ученик првог или другог разреда, а до петнаесте године већ је достигао висину од два метра.

Продавачица открила истину о заради у Њемачкој

Продавачица открила истину о заради у Њемачкој

Због своје висине, кроз д‌јетињство је трпио вршњачко насиље, вријеђање и пошалице на свој начин, а са тим се борио на једини начин који је познавао.

"Најбитније је да се не обазиреш на то и да избјегаваш људе који то раде, само тако можеш да сачуваш свој мир" рекао је.

Одрастао је деведесетих година прошлог вијека. Тај период сви памте као јако тежак. У продавницама није могло да се нађе ништа, а новац је вриједио још мање. Довољно је тешко било купити хљеб, а камоли од‌јећу. Посебно је било тешко наћи нешто за дијете које је значајно изнад просјека по својој висини.

"То је генерално тежак период, много тежи него данас, а посебно је тежак када си по нечему другачији. Сјећам се када сам кренуо у први разред школа је сваком д‌јетету купила патике. Сви су их добили осим мене, нису имали број 40. Сличне проблеме имао сам и са од‌јећом. Фармерке, дуксеви и јакне, све сам морао да шијем.

Тврди ипак да је данас много лакше наћи одећу и обућу.

Ево када ће пасти први снијег

Ево када ће пасти први снијег

"Одјећу углавном поручујем из различитих крајева свијета, има свега и може се наћи све. Наравно све зависи од тога шта волиш да носиш, ја волим слим фит стил. Чињеница је да је то све мало скупље, али може се наћи. Када нешто баш нема у мојој величини, а свиђа ми се, ја идем у Зрењанин код свог друга из д‌јетињства. Док попијемо кафицу он све за час ријеши. Нисам оптерећен куповином и не морам да имам по 10 пари фармерки, кошуља и свега другог, па самим тим ни посјете шнајдеру нису толико честе. Ипак, другарство свакако чувамо и редовно се чујемо" рекао је.

Потом је додао да је за ципеле ипак мало другачије.

"Довољно говори чињеница да сам рецимо 2001/02. имао један пар патика, а да данас имам 13. Нисам то све сам купио. Имамо овд‌је у Њемачкој типа који прави патике за високе момке. Он понекада мени поклони патике које направи. Понекад их купим и наручим, а често ми их неко и поклони. Скоро ми је патике поклонио француски НБА играч Виктор Вембањама. Њему су патике и папуче биле велике, па их је дао мени. Папуче су мени биле мале, па сам их прослиједио даље. Ми смо заједница високих људи и трудимо се да останемо блиски и да помогнемо једни другима и да уступимо једни другима од‌јећу, обућу и све друге ствари које можемо. То ми је скроз коректно" објаснио је Далибор.

Није тешко наћи само од‌јећу и обућу, тешко је уклопити се и у стандардне величине. Просјечан кревет дугачак је два метра, доњи елементи кухиње постављају се на између 80 и 90 центиметара висине, врата су углавном висока два метра, све то заједно подвлачи да Далибор, као и други људи који су високи колико и он, мора да се прилагођава простору око њега и учи како да ради ствари које су људима просјечне висине сасвим нормалне, а то није нимало лак задатак.

"Стандардна врата су два метра, увијек морам да се савијем. Плафони нису проблем они су преко 2.5 метара, али зато кухиње, кревети то уме да буде проблематично. Навикнеш се ипак на све то. Мораш. Немам своју кућу па да кажем 'сад ћу да улажем да ми све буде по мери', него се прилагођавам. На пример, хтео сам да купим кревет, али стандардни кревети су 2 метра, и нисам могао да нађем већи. Сетио сам се палета и везао сам четири палете, па сам их поређао у 4 реда. Добио сам кревет који је 160x240 и било ми је супер и за спавање и за седење. Нажалост, моја девојка која је 165 није могла баш лепо да седне, па сам скинуо један ред, али и то је у реду. Сналазимо се. Слично ми је било и са купатилом. Подигао сам ормарић на моју висину, а онда ме је она питала: 'А ја?'," па сам га ипак, спустио, на њену висину, шта ћу.

Јелена Голубовић на Тиндеру: Ево како се описала

Јелена Голубовић на Тиндеру: Ево како се описала

Далибор је имао прилике и да станује у кући која је намјештена по његовој мјери и каже а је то било фантастично:

"Кад сам био у Француској, на мом првом скупу високих људи, који је органзован 2015. Године, газда забавног парку у ком се то одржавао, обезбедио је за нас високе момке стан. Све је било уређено за нас. Кревети су били 240, тушеви 250, кухиња је била виша од два метра, све је било супер!"

Наставио је:

"Сви свакодневни проблеми губе на значају када једном схватиш да су неке ствари, попут пријатељства, породичних односа и љубавних веза исти за све људе. У таквим односима, није много битно колико си висок, низак, мршав или дебео, ту једноставно на снагу ступа људскост и емоција, а за то су чист доказ Далибор и Анита, који деле своје животе једно са другим већ три године, упркос свим недаћама и препрекама на које су налетели."

Још је додао:

"Анита и ја смо заједно већ три године. Када сам био клинац желео сам високу девојку и такву сам тражио. Сада то није важно. Аните је висока 165 центиметара и није ми битно да ли носи штикле. Није ми битно да ли је висока или ниска. Битно је да се волимо и поштујемо, битно је да веза функционише, да нађеш сродну душу, а ја сам је нашао" рекао је.

Далибор је наставио:

"Има толико срећних веза и добрих примера. Једна девојка из Бразила је висока 2,07, њен муж је око 1,70 и срећни су. Мој другар из Марока је 2,46 и био је у срећној вези са девојком која је 1.55."

Област посла, нажалост, не потпада под исти кош. Проблем са каријерним развојем постоји када си 'превише висок', а људи Далиборове висине трпе дискриминацију. Он се дуги низ година бавио кошарком, а са временом је пожелио да се опроба у глуми, моделингу, па чак и да буде стјуарт. Ипак, посебно је у моделингу наишао на велике проблеме, гд‌је су га одбијали на кастинзима због његове висине и то му и отворено говорили.

"Када си висок сви очекују да будеш кошаркаш, и био сам, радио сам то дуго и уживао сам. Обишао сам свет, али сад сам престао тиме да се бавим. Покушавам да се бавим глумом и моделингом, али ту је присутна и дискриминација понекад. Сви ми кажу: “Знаш, ти си висок”, и ја то знам, али то може лепо да се искористи, само је тешко доћи до прилике да то и покажеш. У сваком случају мало је тешко, али важно је да се трудиш и пронађеш оно што волиш да радиш и успеш у томе."

Кејт Винслет након дуго времена признала шта се десило на снимању чувене сцене из

Кејт Винслет након дуго времена признала шта се десило на снимању чувене сцене из "Титаника"

Међутим, упркос тешкоћама у проналажењу каријере, Далибор се и даље труди да оствари своје снове. Сада са 39 година аплицирао је да постане стјуарт и нада се да ће му се жеља остварити, а лијепе вијести подијелио је са новинарима.

"Аплицирао сам јуче за то, надам се да ћу успети и добити шансу да будем највиши стјуарт на свету" рекао је Далибор за "Телеграф".

Свјестан да није имао баш лаган живот, али да је кроз њега остао позитиван, Далибор је данашњим младим људима пожелио пуно среће и послао им јаку поруку за крај интервјуа.

"Треба остати позитиван у овим лудим временима. Битно је не обраћати пажњу на то шта други кажу. Прошао сам и кроз вршњачко насиље и кроз вређање и прозивање. Тешко је да вас то не дотиче. Окружите се добрим људима и направите од њих блиске пријатеље и биће много лакше", закључио је Далибор, а преноси "Телеграф".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: