Берлин

Продавачица открила истину о заради у Њемачкој

  • Извор: Феникс магазин
  • 25.09.2024. 20:03

Често се говори о томе да имамо балкански стандард, а европске цијене. Али, какав је европски стандард? Наравно, све се разликује од земље до земље, а једно од бољих поређења квалитета живота су свакако плате у појединим дјелатностима.

У Њемачкој се такве статистике прецизно воде, поготово кад у медије изађу људи са својим животним причама. Тако је једна 37-годишња Њемица открила да у једном трговачком ланцу као благајница зарађује 1.750 евра бруто за 25 сати рада седмично. Након опорезивања јој остане готово 1.500 евра.

Обећао, а није исплатио - Драшко Станивуковић обмануо превознике

Обећао, а није исплатио - Драшко Станивуковић обмануо превознике

“Да бих била у трговини до шест ујутро, морам устати између 4 и 4.30 ујутро. Прије посла припремим све за своје троје дјеце, припремим им сендвиче, напуним им боце с пићем и намјестим будилник да стигну на вријеме у школу. Срећом, то добро функционише. Моја дјеца од 10, 13 и 14 година су врло самостална”, преноси њене ријечи "Феникс магазин".

Тако је започела своју каријеру трговца прије двије године. Сад ради као благајник, па има више времена за своју дјецу, коју одгаја сама. Понекад одради и поподневну смјену, па се кући враћа тек око 20:30 сати.

“Наравно, то је тешко. Разврставање робе, пића, сједење на благајни, одговарање на питања купаца. Често сам навече исцрпљена, а онда уз троје дјеце и домаћинство има још пуно тога за направити. Готово да немам времена за себе, али не могу се пожалити на посао. Уживам у послу и имам одличан тим, одличног шефа. Нити један дан није исти, и увијек научим нешто ново. Ипак, плата ми није довољна за живот“, говори она.

Неколико дана пред изборе: Преминуо кандидат за начелника Фојнице

Неколико дана пред изборе: Преминуо кандидат за начелника Фојнице

Своју бруто плату заради и захваљујући радном искуству. Има четири године стажа, а уз то је и школовани продавач специјалиста.

“Сваки мјесец бринем да ми се не појаве неки непланирани трошкови. Вољела бих зарађивати више, али то у нашој пословници тренутно није могуће. Али све у свему добро нам иде. Сретна сам, а новац није све у животу”, закључила је Њемица.

Иначе, просјечна плата у Њемачкој је тренутно 1.947 евра нето, односно 3.000 евра бруто.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (12+)

    ''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:30 Ноћни програм

    Ноћни програм