Odbor za zaštitu parka "Kupusište"

Instalacije u parku ''Kupusište'' nisu bezbjedne, otvaranje imalo marketinšku svrhu

  • Izvor: ATV
  • 01.10.2024. 16:52

Instalacije u banjalučkom parku Kupusište, odnosno „Ćiriličnom parku“, nisu bezbjedne i predstavljaju opasnost za zdravlje djece, saopšteno je danas iz Odbora za zaštitu parka „Kupusište“, odakle ističu da su ogorčeni ponašanjem gradske vlasti koja je ignorisala brojne primjedbe građana.

Nakon jučerašnjeg „otvaranja“ već postojećeg parka Kupusište, članovi Odbora navode da su ogorčeni što su gradske vlasti bile odlučne u namjeri da ignorišu brojne primjedbe građana na koncept, lokaciju i idejno rješenje novog uređenja Kupusišta.

„Podsjećamo javnost da su jučerašnjem događaju prethodile brojna obraćanja Gradskoj upravi od samog početka spominjanja ''izgradnje' ćiriličnog parka gdje je tražena na uvid dokumentacija, primjedbe Savjeta MZ Centar 1 u vezi sa namjeravanim radovima, javna rasprava o regulacionom planu 19.08. gdje su učesnici iznijeli  primjedbe na koncept uređenja, protest građana koji se održao 22.08., te da je 12.09. Zbor građana MZ Centar 1 donio odluke kojima je zatraženo izmještanje instalacija na primjereniju lokaciju i vraćanje Kupusišta u ranije stanje“, saopšteno je iz Odbora za zaštitu parka „Kupusište“.

Pupović: Gradonačelnik je pokušao da spriječi moj dolazak, želim im da završe u zatvoru!

Pupović: Gradonačelnik je pokušao da spriječi moj dolazak, želim im da završe u zatvoru!

Sve ovo je trebalo jasno i nedvosmisleno Gradskoj upravi poslati poruke o besmislenosti ovog zahvata i nezadovoljstvu građana, kažu u Odboru.

„Naprotiv, tvrdoglavo se insistiralo na uništavanju zelene površine i provođenju ideje koja je sudeći prema jučerašnjem programu i učesnicima imala isključivo marketinšku svrhu, a ne stvaranje istinskog spomenika  ćirilici. O ovome posebno svjedoči činjenica da je jučerašnje 'otvaranje'' bilo preuranjeno, jer su radovi i dalje u toku“, dodaju u saopštenju.

Odbor za zaštitu parka „Kupusište“ će nastaviti svoje aktivnosti i insistirati na sprovođenju odluka Zbora građana MZ Centar 1 od 12.09.2024. godine, te ponovo pozivamo inspekcijske organe kojima smo se već obraćali da u okviru svojih nadležnosti ispitaju zakonitost svih izvedenih građevinskih radova na ovoj lokaciji.

Stanivukovićevo rješenje: Vrtić na gradilištu i pod zakupom

Stanivukovićevo rješenje: Vrtić na gradilištu i pod zakupom

„Nadamo se da će se oglasiti i Ministarstvo prosvjete i kulture i Savjet za standardizaciju jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma kojima smo već ukazali da ovakve instalacija sa svojim nejasnim asocijacijama nisu adekvatan način zaštite ćirilice kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa“, istakli su iz Odbora. 

Posebno ukazuju na činjenicu da navedene instalacije nisu bezbjedne i predstavljaju opasnost za zdravlje djece, te dodaju da čekaju preduzimanje aktivnosti od strane nadležne inspekcije kojoj je Ombudsman za djecu  proslijedio njihovu prijavu.

„U međuvremenu, radi bezbjednosti najmlađih, tražimo od Gradske uprave da bez odlaganja javno objavi sve ateste  vezane za instalacije na ''Kupusištu' koje svako igralište mora da ima“, zaključuju u Odboru za zaštitu parka „Kupusište“.

Pratite nas i putem Vibera