Željka Cvijanović

''Imovina nije u nadležnosti Predsjedništva, jasna procedura stavljanja veta''

  • 26.10.2024. 10:28

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da će Prijedlog zakona o imovini biti skinut sa dnevnog reda u Parlamentarnoj skupštini BiH, navodeći da ovo pitanje nije u nadležnosti Predsjedništva, kao što je to slučaj kada je riječ o spoljnoj politici i odbrani, te ukazala da je procedura mehanizma veta jasno propisana.

- Jasno je propisano i šta su nadležnosti Predsjedništva BiH. Imovina nije materija iz domena spoljne politike, niti odbrane. Tu imamo mehanizme koji su prepoznatljivi. Ako imate na dnevnom redu sjednice Predsjedništva nešto sa čim se ne slažete, a domen je odbrane, automatski se zaustavlja ta tačka, a kada je u pitanju spoljna politika, onda imate mogućnost ulaganja veta - pojasnila je Cvijanović.

Ona je navela da u slučaju dvostrukog preglasavanja po istoj tački dnevnog reda na sjednici Predsjedništva, postoji mogućnost da se to pitanje stavi pred Narodnu skupštinu Republike Srpske i da se tako zaustavi štetno djelovanje, ali ovaj put, mimo svih nadležnosti, imovina je stavljena na razmatranje.

Cvijanović: BiH je zaglavljena u sopstvenom neuspjehu jer to upravo žele bošnjački političari, a ne Srbija

Cvijanović: BiH je zaglavljena u sopstvenom neuspjehu jer to upravo žele bošnjački političari, a ne Srbija

- Imate tu proceduralnu stranu koja podrazumijeva da vi dva puta budete preglasani. Nakon toga teku rokovi koji su propisani kada treba da proglasite ugroženost vitalnog interesa i pokrećete mehanizam veta. To je način kako da stignete do Narodne skupštine Republike Srpske, tražeći podršku poslanika za ono što jeste vaš stav - ukazala je Cvijanović, objašnjavajući proceduru korišćenja mehanizma veta.

Kada Narodna skupština potvrdi stav srpskog člana Predsjedništva, dodala je ona, tada se to pitanje sklanja sa dnevnog reda i ono više ne postoji.

- Narodna skupština Republike Srpske ima tu sposobnost i moć da zaustavi nešto i da prosto ponište odluku u kojoj ste vi preglasani - navela je Cvijanović.

Ona je pojasnila da se pitanje imovine nije ni moglo naći na sjednici Predsjedništva, jer to nije njihova nadležnost, istakavši da je slična situacija bila i kada su druga dva člana pokušala da izglasaju zakone o gasu na nivou BiH.

- I tada sam upozoravala da nije Predsjedništvo nadležno da se bavi pitanjem gasa i da su entiteti ti koji su nadležni za energetiku. Kolege su insistirale da se to nađe na dnevnom redu boreći se, vjerovatno, za neke svoje političke poene - istakla je Cvijanović.

Tada je ova inicijativa zaustavljena u Parlamentarnoj skupštini BiH, a Cvijanović je naglasila da će takav ishod biti i sa pitanjem imovine. "Zato sam rekla da će se i i sada desiti ista stvar, te da je to pitanje koje se zaustavlja u Parlamentarnoj skupštini BiH", navela je Cvijanović.

Ona je istakla da je, prije svega, zbog poznate procedure, iznenađena komentarima o tome kako je "propustila da stavi veto na ovo pitanje" i ponovila da pitanje imovine nije u nadležnosti Predsjedništva i da je to bilo prvo glasanje.

- Ovo je bio prvi krug glasanja, uopšte niste imali dva kruga. Rekla bih da je sve to postalo prepolitikantski. Uvijek je dobro upoznati se o proceduri, pa onda nešto komentarisati. Nije uopšte loše ni za jednog čovjeka da prvo kaže da nešto ne zna ili da mora da provjeri prije nego što nešto kaže - istakla je Cvijanović.

Podsjetivši da su zlonamjerni komentari dolazili i iz opozicije, srpski član Predsjedništva BiH je u podkastu Srne rekla da je riječ ili o neznanju ili o lošoj namjeri, jer su procedure poznate, a stav Republike Srpske o imovini i te kako jasan.

- Politika je svedena na površnost. Ja uvijek tražim i tumačenje pravnih eksperata i poslušam takav odgovor. Pogledam poslovnik kojim se uređuje rad Predsjedništva i prepoznam šta je moguće, a šta nemoguće i uvijek se konsultujem - rekla je Cvijanović.

PITANjЕ IMOVINЕ JЕ ZAVRŠЕNO U DЕJTONU, ZLONAMJЕRNЕ SU IZJAVЕ OPOZICIJЕ

Ona je naglasila da je razočarana istupima predstavnika opozicije, podsjetivši da je pitanje imovine završeno u Dejtonu i da ona pripada entitetima.

- Oni izlaze sa svojim teorijama kako je nešto trebalo uraditi. Mene to uvijek razočara. Cijeli dan sam slušala neke koji su govorili u medijima "kako gospođa Cvijanović nije pokrenula veto". Šta hoće, da napišem dopis i kažem kako su neznalice - rekla je Cvijanović.

Ona je navela da smatra da je ljudska odgovornost da se provjeri sve prije objave, prvenstveno medijske, da se ne bi građani dovodili u zabludu.

- Ovo je stvar velikog politikantstva i nastojanja da se nametne jedna tema - rekla je Cvijanović.

"Objašnjenje" bošnjačkog člana Predsjedništva Denisa Bećirovića da se imovina nađe na dnevnom redu je u tome da se drugi organi ne bave ovim pitanjem, a Cvijanović je istakla da je to upravo i problem BiH u kojoj se ne poštuju nadležnosti predviđene Ustavom.

- Mi u Sarajevu stalno gledamo kako neko želi da radi tuđi posao. Sva naša borba tamo je oko toga što se uzurpiraju nadležnosti, a onda pričate kako je sve u neredu. Pa, naravno, da je u neredu. Stalno nešto otimate, umjesto da napravite red i da poštujemo taj Ustav - naglasila je Cvijanović.

Ona je ocijenila da je tužno to što član Predsjedništva Denis Bećirović slavodobitno govori o rezultatima preglasavanja i konstatovala da je na taj način načinjena šteta i građanima i BiH u koju se zaklinju.

- Zamislite vi kako je to patetično, tužno, jadno i destruktivno za BiH. To 2:1 ne znači ništa, ima drugi krug glasanja - kaže Cvijanović, dodavši da Bećirović veoma dobro zna da su jasno navedene procedure prilikom donošenja zakona i zvaničnih odluka i stavova.

Ona je rekla da Sarajevo i bošnjački politički predstavnici sve rade u saradnji sa pojedinim međunarodnim predstavnicima, ambasadama i OHR-om.

- Rezultat svega toga je da mi živimo u državi koja je zaista vrlo, vrlo nesrećna i neproduktivna prema svojim građanima, te neprijateljski nastrojena, što opet nije normalno. Ako je dijalog formatiran na način `ja ti kažem, a ti treba da se složiš`, onda to nije dijalog. To je neka naredbodavna stvar - istakla je Cvijanović.

U SARAJЕVU NЕ POSTOJI VJЕRA U ЕVROPSKI PUT I SARADNjU, VЕĆ U NЕSTANAK SRPSKЕ

Srpski član Predsjedništva je istakla da se politika bošnjačkih političkih predstavnika zasniva samo na oduzimanju nadležnosti Republike Srpske, te da zbog toga ne postoji njihova vjera u ono što se zove evropski put, već samo vjera u nestanak Srpske.

- Oni evropski put ili kretanje BiH ka ЕU doživljavaju na način da je to mjesto, put ili proces preko kojeg Republika Srpska treba da gubi svoje nadležnosti. To da li je konačno ishodište da ste članica ЕU, da možete da uživate u određenim stvarima koje su tamo dobre, to ih ne interesuje - naglasila je Cvijanović.

Ona je rekla da postoji opravdano uvjerenje da politički protivnici Republike Srpske smatraju da je put ka ЕU samo onaj u kojem treba da se razvlasti Srpska.

Cvijanović je ukazala da BiH samo ide iz krize u krizu i da odgovornost snose i stranci koji se miješaju u unutrašnja pitanja, ne preuzimajući odgovornost za to što rade, te da podršku u narušavanju međusobnih odnosa imaju u dijelu bošnjačkog Sarajeva koji prednost daju intervencionizmu, a ne dogovoru predstavnika konstitutivnih naroda.

- Tu su prisutni neki potezi koji narušavaju naše unutrašnje odnose, remete odnose između predstavnika konstitutivnih naroda i predstavnika dva entiteta. To je nešto sa čim mi živimo mnogo godina - rekla je Cvijanović.

Ona je navela da je moguće izaći iz krize, ali da to podrazumijeva preuzimanje odgovornosti. "To ne može biti stvar kojom ćete vi svaljivati krivicu na jednog, a da drugi ostanu netaknuti. Treba se uvijek znati ko je šta počeo i šta je ko pokrenuo", istakla je Cvijanović.

Ona je ocijenila da je u BiH potrebno razumijevanje da bi živjeli u miru, a što se može postići iskazanim poštovanjem.

- Moramo zaista da iskazujemo to poštovanje tako što nećemo nikome ništa oduzimati i nikome ništa umanjivati. Ovdje je sva histerična priča napravljena kako se kobajagi nešto oduzima od države, zato što entitet hoće da ispunjava i da izvršava svoje ustavne nadležnosti. Nakaradno su postavljene teze i onda se kao brani država time što trebaš uzeti od entiteta - istakla je Cvijanović.

Pratite nas i putem Vibera

  • 11:55 Vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 12:10 Gola nauka, dokumentarni program (R)

    '' Gola nauka, dokumentarni program (R)

  • 13:20 Serija: Slatke muke (R) (12+)

    Serija: Slatke muke (R) (12+)

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Ćirilica

    'Kroz uzbudljiv, dinamičan i nepredvidiv razgovor sa različitom paletom gostiju - od stručnjaka i renomiranih teoretičara, političara i funkcionera, umjetnika do estradnih ličnosti otkriva informacije koje ne objavljuju ni najskandalozniji tabloidi.

  • 16:00 Biznis klub (R)

    ' Biznis klub (R)