Biši oficir

Karan: Zveckanje oružjem i najava Oluje nije samo Helezova ideja

  • Izvor: SRNA
  • 15.06.2024. 11:03

Zveckanje oružjem i najava "Oluje" u Republici Srpskoj nije samo ideja Zukana Heleza već zapadnih sila koja se pokušava sprovesti u djelo, ali im je u tome jedinstvo Srba nepremostiva prepreka, izjavio je Srni bivši oficir Kontraobavještajne službe Ljuban Karan.

Karan je istakao da je srpsko jedinstvo prepreka za ove ciljeve i da se upravo zbog toga napada i Svesrpski sabor, a ignoriše da je Srbija jedan od potpisnika Dejtonskog sporazuma.

"Kompletna zamisao sa onim glasanjem u UN i rezolucijom o Srebrenici zasnovana je na tome da se ugasi Srpska", rekao je Karan povodom najave Heleza da će bošnjačke vlasti, u svjetlu rezolucije o Srebrenici, zatražiti ukidanje Republike Srpske, tako što će ona biti podijeljena na dva kantona, a njeno ime biti izbrisano zauvijek.

Karan je istakao da pokušaji razvlašćivanja Republike Srpske kako bi bila ugašena, a stvorena unitarna BiH traje decenijama kroz podlu diplomatsku akciju koja je rezultirala i rezolucijom o Srebrenici.

Filipović: Helez treba da bude smijenjen i procesuiran

Filipović: Helez treba da bude smijenjen i procesuiran

On je upozorio da je namjera da se stalnim pritiscima Srbi u Srpskoj, baš kao što se to danas čini na Kosovu i Metohiji, natjeraju na tihi egzodus, a da je, ako se Srbi pobune predviđen radikalniji scenario o kojem govori i Helez.

"Ako se Srbi pobune, a i to je predviđeno, predviđena je ta `bošnjačka Oluja` po uzoru na Hrvatsku, gdje bi učestvovale i zapadne sile. Srbi bi bili proglašeni odgovornim", rekao je Karan.

Upravo iz tog razloga, kaže, oni koji priželjkuju takav razvoj događaja zloupotrebljavaju Svesrpski sabor tvrdeći da "razbija Dejtonski sporazum".

Prema njegovim riječima, Svesrpski sabor se toliko napada jer je to ključ rješenja srpskog problema u opasnim okolnostima u kojim se srpski narod nalazi ne samo u Republici Srpskoj nego i u Srbiji, konkretno na Kosovu i Metohiji.

On je ukazao da iz Sarajeva sada dolazi tumačenje da Srbija nema nikakve veze sa Republikom Srpskom da bi je natjerali da Srpsku ostavi samu na cjedilu i da "najpre uništi jedne, a poslije druge".

Delegacija ЕU reagovala na prijetnje Heleza

Delegacija ЕU reagovala na prijetnje Heleza

"To je cilj, ali Srbi su to prozreli i ovo, kao i jedinstvo sa Srpskom pravoslavnom crkvom, jačanje srpske vojske koja je isto tako garant postojanja i Republike Srpske, dovodi u pitanje ove njihove prljave zamisli", istakao je Karan.

Karan je rekao da mnogi u Sarajevu sanjaju da će priču o postojanju Republike Srpske završiti presijecanjem u Brčkom, ali da bi ukoliko neko pokušao da fizički presječe distrikt i preko njega Republiku Srpsku to bilo kao da je vojno napao Banjaluku.

Ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez najavio je da će bošnjačke vlasti, u svjetlu Rezolucije o Srebrenici zatražiti ukidanje Republike Srpske, tako što će ona biti podijeljena na dva kantona, a njeno ime biti izbrisano zauvijek.

On je Srbima zaprijetio da će, ako se ne povinuju ovom planu o podjeli, "izvući deblji kraj" i proći kao Srbi iz Republike Srpske Krajine, koji su protjerani u hrvatskoj akciji "Oluja".

Davidović: Dok bilježimo napade na povratnike u FBiH, ministar Helez pozira sa puškom

Davidović: Dok bilježimo napade na povratnike u FBiH, ministar Helez pozira sa puškom

Helez je poručio i da bi za Srbe bila "prednost" ako bi se sami iselili kao i da predstavnici međunarodne zajednice sa kojima svaki dan razgovara djele njegove stavove.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: