Братунац

Филиповић: Хелез треба да буде смијењен и процесуиран

  • Извор: СРНА
  • 15.06.2024. 10:48

Министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез хитно треба да буде смијењен и да против њега буде покренута тужба за угрожавање Устава БиХ због најаве да ће Бошњаци затражити укидање Републике Српске и њену подјелу на два кантона, сматрају у Организацији породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила у Братунцу.

Предсједник Организације Радојка Филиповић рекла је Срни да Хелезове изјаве не изненађују јер бошњачки политичари континуирано настављају политику да у миру заврше оно што нису у рату, а то је нестанак Републике Српске и српског народа са лијеве стране Дрине.

"Хелезове изјаве и најаве су удар на Устав БиХ. Он изазива и шири мржњу, жели да унесе страх у српски народ, умјесто да као министар ствара услове за безбједнији живот свих грађана БиХ и због тога треба да буде смијењен са функције и кривично одговара", нагласила је Филиповићева.

Делегација ЕУ реаговала на пријетње Хелеза

Делегација ЕУ реаговала на пријетње Хелеза

Она сматра да се Хелез на овај начин настоји додворити својим бирачима у изборној години како би његова партија добила што више гласова у локалним заједницама, али и изражава своју мржњу и незадовољство чињеницом да је Република Српска боље уређени дио БиХ.

Филиповићева је додала да Хелезу и многима који су против Српске смета јединство српског народа и његова непоколебљивост када је у питању заштита и очување Републике Српске.

"Међутим, поручујемо им да неће успјети у својим намјерама да је укину. Она је гарант слободе и опстанка Срба са лијеве стране Дрине и никада је се нећемо одрећи, нити је препустити другима", поручила је Филиповићева.

Према њеним ријечима, од правосуђа, односно Тужилаштва БиХ, очекује се да покрене истрагу и поднесе тужбу против Хелеза због угрожавања Устава БиХ.

Давидовић: Док биљежимо нападе на повратнике у ФБиХ, министар Хелез позира са пушком

Давидовић: Док биљежимо нападе на повратнике у ФБиХ, министар Хелез позира са пушком

Хелез је недавно најавио да ће бошњачке власти, у свјетлу резолуције о Сребреници, затражити укидање Републике Српске, тако што ће она бити подијељена на два кантона, а њено име бити избрисано заувијек.

Хелез је запријетио и да ће Срби "извући дебљи крај" ако се не повинују његовом плану о подјели, и проћи, како је рекао, као Срби из Републике Српске Крајине, који су протјерани у хрватској акцији "Олуја".

Он је рекао и да би за Србе била "предност" ако би се сами иселили из Републике Српске и БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: