Ministarstvo bezbjednosti

''U BiH nisu obučavani državljani Moldavije"

  • Izvor: ATV
  • 18.10.2024. 12:41

Državljani Moldavije nisu ni na kakvoj obuci u BiH, kazali su danas iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara BiH.

Oni su demantovali i odbacili neosnovane medijske navode koji se odnose na navodnu obuku moldavskih državljana u BiH. 

„Radi se o netačnim i ničim potkrepljenim tvrdnjama koje nemaju apsolutno nikakve veze sa Bosnom i Hercegovinom“, kažu u ovom Ministarstvu.

Mediji su juče objavili da je policija u Moldaviji uhapsila četiri osobe koje su u BiH i Srbiji trenirane za izazivanje nereda u zemlji, zbog sumnje da su planirali narušavanja ustavnog poretka tokom referenduma o promjeni Ustava koji bi učvrstio pristupanje zemlje Еvropskoj uniji.

Hemofarm povlači Diklofenak u Srbiji

Hemofarm povlači Diklofenak u Srbiji

“Pojedini su selektovani za napredni trening u gerilskim kampovima u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Najveći dio treninga dešavao se od početka septembra do sredine oktobra”, navodi se u saopštenju policije koje su juče mediji prenijeli.

Danas Ministarstvo bezbjednosti BiH navodi da im nisu stigli nikakvi zvanični upiti od strane moldavskih vlasti, niti su dostavljeni bilo kakvi dokazi koji bi potvrdili navedene tvrdnje. 

„Spominjanje Bosne i Hercegovine u ovom kontekstu očigledno je pokušaj manipulacije u jeku uzavrele političke kampanje u Moldaviji, koja 20. oktobra bira predsjednika Republike“, naveli su iz Ministarstva bezbjednosti.

Buknuo požar u hotelu na Bledu, evakuisano 160 osoba

Buknuo požar u hotelu na Bledu, evakuisano 160 osoba

Posebno ističu da se BiH namjerno stavlja u ovaj kontekst jer je država koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji. 

„Zbog toga je pogodna određenim centrima za plasiranje ovakvih konstrukcija na njen račun. Stav Ministarstva bezbjednosti i bezbjednosnih agencija Bosne i Hercegovine je jasan – mi imamo neutralnu politiku i apelujemo da se u Ukrajini što prije dođe do mira i kraja rata koji predugo traje. Takođe, Ministarstvo bezbjednosti ne bi tolerisalo i neće tolerisati pojave bilo kakvih kampova za obuku, ma za čije interese radili“, poručuju iz Ministarstva bezbjednosti.

Sama činjenica da su ovakvi medijski navodi posljedica političkih interesa i kampanje, a ne postojanja bilo kakvih kredibilnih informacija o umješanosti Bosne i Hercegovine u rušenje stabilnosti Moldavije, potvrđuje da je riječ o pokušaju destabilizacije međunarodnih odnosa, dodaju.

„Ministarstvo poziva sve medije i nadležne organe na odgovorno izvještavanje i verifikaciju informacija prije objave, kako bi se izbjeglo širenje dezinformacija koje mogu imati negativne posljedice po međunarodne odnose Ministarstva bezbjednosti Bosne i Hercegovine“, zaključuju u Ministarstvu bezbjednosti.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R)

    ''Serija: Aviondžije (R)

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Еnergo klub

    Gdje na jednom mjestu dobiti informacije iz energetike, kako globalne, a tako i domaće? Naš novi format ‘Еnergo klub’ pružiće vam relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.