FZO Srpske u protekle dvije godine finansirao 24 transplantacije u Bjelorusiji

  • Izvor: ATV
  • 24.09.2024. 08:44

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u protekle dvije godine finansirao je 24 kadaverične transplantacije bubrega u Minsku u Bjelorusiji za šta je izdvojeno više od tri miliona KM.

"Inače, transplantacija pacijenata u Bjelorusiji započela je zahvaljujući aktivnostima FZO Srpske, budući da BiH nije dio Еurotransplant mreže, pa naši osiguranici kadaveričnu transplantaciju teže mogu da ostvare u zemljama Еvropske unije. Upravo zbog toga da bi obezbijedili dostupnost ove zdravstvene usluge pacijentima iz Srpske, u protekle tri godine, od strane Fonda preduzeti su intenzivni napori da se omogući transplantacija za naše pacijente u Bjelorusiji“, navodi se u saopštenju FZO.

Kako se dodaje u saopštenju, upravo kao rezultat te saradnje protekle sedmice delegacija Naučno-istraživačkog centra za hirurgiju, transplantaciju i hematologiju iz Minska bila je u posjeti Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske.

Promjena vremena: Najavljeni pljuskovi sa grmljavinom!

Promjena vremena: Najavljeni pljuskovi sa grmljavinom!

„Na sastanku, na kojem su prisustvovali i predstavnici FZO Srpske, razgovarano je o unapređenju saradnje između zdravstvenih centara, dinamici slanja pacijenata iz Republike Srpske, a konkretizovani su i dalji koraci koji se odnosi na razvoj transplantacije i omogućavanje još bolje dostupnosti ove usluge našim osiguranicima u inostranstvu“, navodi se u saopštenju.

Iz FZO Srpske podsjećaju da transplantaciju organa za osiguranike Fond zdravstvenog osiguranja Srpske finansira u potpunosti, ukoliko se ova usluga radi u ustanovama sa kojima FZO Srpske ima potpisane ugovore, bilo da se radi u Srpskoj, odnosno na UKC-u Srpske ili u ustanovama izvan Srpske sa kojima Fond ima ugovor, kao na primjer Srbija.

„Naime, lica kojima se transplantiraju organi su oslobođena plaćanja participacije, kao i davaoci organa i njihovu zdravstvenu zaštitu u potpunosti finansira FZO Srpske. Dakle, osigurana lica FZO Srpske mogu da ostvare pravo na liječenje i u ustanovama izvan Srpske, sa kojima Fond ima potpisan ugovor onda kada njihovo liječenje nije moguće sprovesti u našim zdravstvenim ustanovama, odnosno kada naše ustanova, tačnije UKC Srpske daju prijedlog da se liječenje obavi u nekoj od ustanova izvan Srpske“, dodaje se u saopštenju.

Šta je sa obećanjem: Koliko je zaposlenih u Gradskoj upravi?

Šta je sa obećanjem: Koliko je zaposlenih u Gradskoj upravi?

Ističu, da ako liječenje nije moguće obaviti ni u ustanovama izvan Srpske sa kojima Fond ima ugovor, tada je moguće ostvariti pravo na liječenje i u drugim ustanovama u inostranstvu sa kojima Fond nema ugovore.

„Napominjemo da FZO Srpske u potpunosti finansira i lijekove koje koriste osiguranici sa transplantiranim organima, odnosno njihovu cjelokupnu zdravstvenu zaštitu. Također, Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju definisano je i da se plata za vrijeme bolovanja osiguranika koji su transplantirani isplaćuje u punom iznosu, dakle, 100 odsto“, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R)

    ''Serija: Aviondžije (R)

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Biznis klub

    ''‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.