Učestali napadi

Može li doći do unapređenja odnosa između roditelja i nastavnika?

  • Izvor: ATV
  • 19.10.2024. 19:29

Napadi na učitelje, nastavnike i profesore postali su učestali. Prosvjetni radnici sve više imaju problema sa roditeljima, trpe stalne pritiske, ali i verbalne nasrtaje.

Slučaj iz Bijeljine zgrozio je javnost. Sociolozi ističu da je takvo ponašanje u obrazovnim situacijama alarm za cijelo društvo. Nikada, kažu, ne možemo tražiti jednog krivca, ako cijeli sistem pokazuje znakove bolesti.

"Ovo je samo krajnji rezultat onoga što se u našem društvu dešava, ovo ponašanje roditelja nije samo njegovo agresivno ponašanje iz bijesa, ljutnje to je cijeli splet okolnosti - da mu je dozvoljeno, da nije imao strah da se tako ponaša u jednoj instituciji, da ne poštuje proces obrazovanja. Međuljudski odnosi su danas jako alarmantni, a sama komunikacija se svela na jako agresivne stavove", poručuje sociolog Jadranka Berić.

Kakva je predizborna kombinatorika u Trebinju

Kakva je predizborna kombinatorika u Trebinju

Roditelji i nastavnici našli su se na suprotnim stranama, a zbog toga najviše ispaštaju djeca.  Predstavnici resornog ministarstva kažu da fokus treba da bude na programima za odgovorno roditeljstvo, ali i unapređenju partnerskih odnosa roditelja i nastavnika.

"Mi imamo zaista situaciju gdje su nekad roditelji previše zaštitnički nastrojeni, pa se dešava ovo što se recimo desilo u Bijeljini. Moramo znati naći način i rješenje da izađemo iz takvih situacija, a to možemo sticanjem dodatnih znanja, dodatnih vještina, dodatnih strategija za snalaženje u takvim situacijama", kaže Nataša Cvijanović, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

Na jačanju veza roditelja sa prosvjetnim radnicima radiće sve institucije.

SDS tone, Miličević ćuti

SDS tone, Miličević ćuti

"Ono čime ćemo se mi baviti jeste vaspitanjem u jednu ruku i roditelja, na koji način trebaju da budu partneri školama, razumiju ulogu učitelja, svakog pojedinačno, poslije odjeljenskog starješine u životu njihove djece", rekla je Slađana Tanasić, direktor Republičkog pedagoškog zavoda.

Od priče da će prosvjetari dobiti status službenog lica nema ništa, bar za sada. Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske ističu da to nije prihvatljivo, a ni mudro u ovom trenutku.

Ko je sljedeći predsjednik PDP-a?

Ko je sljedeći predsjednik PDP-a?


Pratite nas i putem Vibera