Nakon napada na doktoricu

Sindikat doktora medicine o incidentu iz Bratunca: Potrebno preduzeti ove mjere

  • Izvor: ATV
  • 18.10.2024. 12:25

Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske osudio je napad na doktoricu Snežanu Stojanović u Domu zdravlja u Bratuncu te dodao da je ovaj vandalski čin još jedan pokazatelj u nizu u koliko opasnim uslovima rade zdravstveni radnici.

Sindikat ističe da je krajnje vrijeme za priznavanje statusa službenog lica doktorima medicine, medicinskim sestrama i tehničarima koji su zaposleni u Javnim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj.

„Time bi se dao nemjerljiv doprinos normalnom, bržem i efikasnijem obavljanju zdravstvene djelatnosti i razvoju zdravstva u cjelini“, saopšteno je iz Sindikata.

Iz Sindikata navode da već duže vrijeme upozoravaju nadležne institucije na sve češće slučajeve nasilja nad zdravstvenim radnicima. 

„Od 2006.godine, Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske obraćao se sa inicijativama za propisivanje posebne zaštite zdravstvenih radnika u izvršavanju poslova i radnih zadataka. Doktori medicine, medicinske sestre i tehničari svakodnevno su izloženi nasrtajima najprimitivnije vrste, kako verbalnim tako i fizičkim, od onih koji su u vremenu siromaštva, bezperspektivnosti i opterećeni posljedicama ratnih zbivanja, izgubili u potpunosti ili spustili kriterijume o ljudskom i humanom na najniži stepen“, istakli su iz Strukovnog sindikata doktora medicine. 

Pretučena doktorica Doma zdravlja u Bratuncu

Pretučena doktorica Doma zdravlja u Bratuncu

S druge strane, kažu, neadekvatan odnos pojedinih državnih institucija i njihovih predstavnika prema doktorima medicine i medicinskim sestrama i tehničarima, stvara pogodno tlo i atmosferu potpune nezaštićenosti navedenih, kao zaposlenika i kao ljudi, koji jedini izlaz, ukoliko se ništa ne preduzme, nalaze u napuštanju Republike Srpske u potrazi za boljim uslovima.

„Ovo nasilje ne samo da ugrožava sigurnost zdravstvenih radnika, već i negativno utiče na kvalitet zdravstvene njege koju pacijenti primaju. Zbog toga je od suštinske važnosti da se preduzmu koraci za zaštitu zdravstvenih radnika i osiguranje sigurnog radnog okruženja. Nažalost, tragedija pokazuje da naše inicijative i prijedlozi nisu naišli na dovoljno ozbiljan odgovor nadležnih institucija. Dio odgovornosti za ovu tragediju snose i oni koji su zanemarili potrebu za pojačanim mjerama zaštite i bezbjednosti u zdravstvenim ustanovama“, kažu u ovom Sindikatu.

Oni su naveli mjere koje je potrebno preduzeti, a odnose se na ojačanje sigurnosnih mjera u zdravstvenim ustanovama, edukaciju pacijenata i njihovih porodica o važnosti poštovanja zdravstvenih radnika, strože kazne za počinioce nasilja nad zdravstvenim radnicima, pružanje psihološke podrške zdravstvenim radnicima koji su bili žrtve nasilja.

Zbog premlaćivanja doktorice uhapšen RVI, evo šta je rekao policiji

Zbog premlaćivanja doktorice uhapšen RVI, evo šta je rekao policiji

„Apelujemo na Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, kao i druge nadležne institucije, da ozbiljno shvate upozorenja i preduzmu korake u kojim bi zdravstveni radnici bili zaštićeni na svojim radnim mjestima“, navedeno je iz Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R)

    ''Serija: Aviondžije (R)

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?