Pravoslavni kalendar

SPC sutra obilježava dva sveca: Izgovorite ove molitve za oproštaj grijehova i zdravlje djece

  • 30.09.2024. 15:41

Prvi dan oktobra prema srpskom običajnom kalendaru nosi određenu simboliku.

Naime, sutra je dan Svete mučenice Ariadne i Svetog Еvmenija sa Krita.

Sveta mučenica Ariadna

Srpska pravoslavna crkva i vjernici sutra slave sjećanje na Svetu mučenicu Ariadnu, ranohrišćansku svetiteljku iz 2. vijeka, zaštitnicu potlačanih i ugnjetavanih koji će, prema legendi, sutra naći utjehu i duhovni mir. Sveta mučenica Ariadna živjela je u 2. vijeku u doba cara Hadrijana. Priča kaže da je kao veoma mlada postala robinja kod nekog vlastelina. Ipak, za razliku od ostalog roblja i samog gospodara, Ariadna je bila hrišćanka.

Robovlasnik je od nje zahtijevao da prinese žrtvu idolima i odrekne se Boga što je ona odbila nakon čega je bačena u tamnicu i mučena.

Domaćinska atmosfera tokom Dodikove posjete: Jedan od Ristinih sinova izrecitovao pjesmu predsjedniku

Domaćinska atmosfera tokom Dodikove posjete: Jedan od Ristinih sinova izrecitovao pjesmu predsjedniku

Legenda kaže da je poslije dugih muka puštena iz tamnice i najurena na ulicu. Ipak, nakon toga se vlastelin pokajao što ju je pustio da ide, pa je poslao potjeru da je vrati. Kada je Ariadna vidjela progonitelje, pomolila se Bogu da je zaštiti. Jedna velika stijena pred njom se otvorila i Ariadna se sakrila u nju. Gonioce je to zbunilo, i uskoro je izbila svađa o tome da li da pokušaju da uđu u stijenu ili ne. Izbila je i borba i gonioci su se međusobno pobili.

Hrišćani vjeruju da je nakon toga Ariadna otišla Bogu i da ga i danas moli za sve unižene i nemoćne da ih zaštiti od njihovih neprijatelja. Zato srpski narod vjeruje da se sutra treba pomoliti za zdravlje djece i milost ovoj svetiteljki.

Molitva svetiteljki

“Ariadno, preblažena djevo, pomozi nam tvojim molitvama, pred prestolom Boga milosnoga, a u društvu svete Bogomajke, pomozi nam tvojim molitvama.”

Sveti Еvmenije

Osim ove svetiteljke, na sutrašnji dan vjernici praznuju i Svetog Еvmenija sa Krita, svetitelja koji se proslavio liječenjem i najtežih bolesti samo snagom svoje volje.

Sveti Еvmenije episkop Gortinski, na Kritu još od mladosti je išao za Hristom, oslobodivši se dva teška bremena: od bremena bogatstva i od bremena tijela. Prvog bremena se oslobodio tako što je podijelio svoju imovinu siromašnim, a drugog, velikim postom. I tako prvo sebe iscijeli, pa onda poče da drugima daje iscjelenje.

Tinejdžerka koja je usmrtila motoristu: Meni su ubili oca, sada sam ja ubila dobrog čovjeka

Tinejdžerka koja je usmrtila motoristu: Meni su ubili oca, sada sam ja ubila dobrog čovjeka

Molitvom je činio čudesa mnoga: opaku zmiju umrtvio, demone izgonio, bolesnike mnoge iscijelio i to ne samo u svome mjestu nego i u Rimu i u Tivaidi. U Tivaidi molitvom kišu isprosi u Boga u vrijeme suše i tamo je okončao zemni život svoj i preseli se u vječne porodice Gospoda svojega.

Pomolite se za oproštaj grijehova

“Postom si ukrasio svoj život, siromašne zavoljevši, i njima razdavši sve svoje imanje, u vrlinama si zasijao kao sunce, tješeći plačuće i veseleći nevoljne. Zato i nama isprosi, molimo te, molitvama tvojim, sveti oče Еvmenije, oproštaj grijehova od Gospoda Hrista”.

Valjalo bi otići u crkvu i pomoliti se ovom svetitelju, a predanje kaže da Sveti Еvmenije ispunjava onu najveću želju svakome, a to je zdravlje.

(Republika)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: