Banjaluka

Srpska dobija sistem za prikupljanje matičnih ćelija

  • Izvor: ATV
  • 17.10.2024. 19:25

Ispitivanje genetskog materijala matičnih ćelija radilo bi se u Zavodu za transfuzijsku medicinu. To je plan Ministarstva zdravlja koji bi omogućio i da građani Srpske imaju pristup registru donora matičnih ćelija Srbije.

"Zavodi za transfuziju Srbije i Srpske trebalo bi da potpišu sporazum o operativnoj, konkretnoj, tehničkoj saradnji po pitanju uspostavljanja registra donora matičnih ćelija, da u ovoj prvoj fazi obezbijedimo za građane Srpske da se oni priključe registru donora matičnih ćelija Srbije kako bi imali mogućnost da doniraju matične ćelije ali i da oni građani koji imaju potrebu za transplantaciju matičnih ćelija pokušaju da nađu srodne donore", kaže ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

Kako bi proces, otprilike, trebalo da izgleda objašnjava Gordana Guzijan, pomoćnik direktora za medicinskih pitanja Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske.

Potvrđeno da je ubijen lider Hamasa?

Potvrđeno da je ubijen lider Hamasa?

"Kada se pojavi neki pacijent kojem je potrebna pomoć, kojem su potrebne matične ćelije, da se u isto vrijeme pretražuju i naše baze podataka i baze u Srbiji, da bi se olakšao pronalazak adekvatnog davaoca", objašnjava ona.

Treba sve dobro pripremiti a jedna od faza je i osposobljavanje Zavoda za taj posao. Za početak, nabavka opreme koja bi bila kupljena sredstvima prikupljenim u akciji "S ljubavlju hrabrim srcima".

"U procjeni iznosi oko milion KM. Druga faza podrazumijeva nabavku potrošnog materijala i sve dodatne opreme koja treba da bi se uspostavila laboratorija. To opet podrazumijeva raspisivanje javnog poziva. Ta faza iznosi otprilike do milion i po KM", naglašava Šeranić.

Kada se sve to obezbijedi, onda ide edukacija kadra. Nakon toga, uzimanje uzoraka.

Dječak iz ''Ribnikara'' otkrio zbog čega je počinio masakr

Dječak iz ''Ribnikara'' otkrio zbog čega je počinio masakr

"Osnivanje HLA laboratorije koja do sada nije postojala u Republici Srpskoj predstavlja veliki napredak za cijeli naš zdravstveni sistem, jer u današnje vrijeme HLA tipizacija se mnogo koristi i u  dijagnostičke svrhe, ne samo u terapijske, tako da se nadamo da ćemo na ovaj način pomoći i olakšati našim građanima, posebno pacijentima da za makar ovakve vrste pretraga ne moraju ići u inostranstvo, da te mogu stvari uraditi ovdje", kaže Gordana Guzijan.

Odlična vijest je da se na ovome radi. Procedure će biti mnogo lakše i brže što je i najvažnije u situaciji kada nekome treba spasiti život. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    'Tet a tet sa Tatjanom Trninić

  • 20:50 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:35 Serija: Aviondžije (12+)

    'Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:00 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:15 Serija: Mućke (12+)

    ''Serija: Mućke (12+)

  • 23:00 Serija: Red Rok (12+)

    ''Serija: Red Rok (12+)