Kupovina

Temu sve više osvaja region i BiH - ali postoje ozbiljni rizici

  • Izvor: Agencije
  • 08.10.2024. 19:07

U Bosnu i Hercegovinu konačno je stigao Temu, popularna platforma za onlajn trgovinu, izazivajući veliko interesovanje među populacijom svih životnih doba.

Temu je onlajn platforma za jeftinu robu "od igle do lokomotive" koja stiže direktno iz Kine. U Bosnu i Hercegovinu stigla je nedavno i u okviru promotivnog perioda od 90 dana građanima ponudila i besplatnu dostavu.

Prateći rastući trend u SAD, platforma je nedugo potom pokrenuta i u Kanadi, Australiji, kao i na Novom Zelandu. Na evropsko tržište stigla je u aprilu 2023. počevši sa Velikom Britanijom, Francuskom i Španijom, da bi potom stigla i u Japan i Južnu Koreju, kao i na Filipine i nastavila da se širi dalje.

PDP na izborima: Drinić uzeo više od trećine, Borenović skoro duplo manje od njega

PDP na izborima: Drinić uzeo više od trećine, Borenović skoro duplo manje od njega

Prema podacima firme za tržišno izvještavanje "Senzor tauer", aplikacija Temu za mobilne telefone je do sada preuzeta više od 600 miliona puta, čime se popela na osmo mjesto u svijetu i prvo mjesto u SAD kao aplikacija koja je najviše puta instalirana. Razlozi za to su, izuzev ogromnog ulaganja u oglašavanje, upravo oni koji je izdvajaju od ostalih konkurenata – brza dostava, više proizvoda u jednom paketu i veći popusti.

Međutim, uprkos tome što se Temu reklamira kao izuzetno profesionalna kompanija, naročito kada je riječ o zaštiti prava potrošača, prate ga i brojne kontroverze. Naime, Temu se nalazi u vlasništvu kineske kompanije PDD Holdings. Dok sa jedne strane tvrde da posluju iz Bostona u SAD, sjedište im je smješteno u Šangaju u Kini, a kompanija inače posjeduje i nekoliko sajtova za e-trgovinu, uključujući kineski pandan Temua - Pinduoduo.

Kontroverzne priče o lošoj i neispravnoj elektronici, nebezbjednim i kancerogenim igračkama, direktnim falsifikatima zaštićenih proizvoda i neisporučenim paketima, krenule su krajem 2022. godine. Pored toga, zvaničnici američke vlade izrazili su zabrinutost zbog uticaja i umiješanosti Komunističke partije Kine u rad kompanije.

Tako je u jednoj od brojnih tužbi, navedeno da je Temu “prisluškivao elektronske komunikacije posjetilaca svoje veb stranice i nije uspio da upozori kupce o nelegalnom pristupu podacima“. U tužbi se takođe navodi da je Temu svjesno učitavao malver i špijunski softver na uređaje korisnika. Stručnjaci su čak upozorili da je aplikacija toliko invazivna da je čak dizajnirana da prikuplja lične fotografije i video zapise korisnika. Ipak, to nije spriječilo Temu da postane enormno popularan u čitavom svijetu.

Proces kupovine

Kada odete na sajt "temu.com", u desnom gornjem uglu izaberete iz koje zemlje želite da kupujete. Pored Srbije, Hrvatske i Slovenije, od zemalja iz regiona, ponuđena je i BiH, koja ranije nije bila među zemljama u kojim je moguća kupovina i isporuka proizvoda.

Ko je zgodna inspektorka u seriji Sjene prošlosti

Ko je zgodna inspektorka u seriji Sjene prošlosti

Kako bi započeli kupovinu, korisnici prvo trebaju odabrati zemlju iz koje dolaze, a nakon izbora Bosne i Hercegovine, stranica se automatski prebacuje na engleski jezik. Registracija je obavezna i zahtijeva unos mejl adrese te kreiranje lozinke. Nakon kreiranja korisničkog profila, potrebno je unijeti adresu za dostavu, broj telefona, kao i podatke o platnoj kartici.

Važno je napomenuti da, za razliku od Srbije, gdje su cijene prikazane u dinarima, za BiH one ostaju u evrima, dok konvertibilna marka (KM), trenutno nije podržana. Minimalna vrijednost narudžbe iznosi 20 evra, a narudžbe ispod tog iznosa nije moguće završiti.

Nakon što naručite proizvode u pomenutoj vrijednosti, stigne vam trenutna potvrda plaćanja, i dobijete predviđeni rok isporuke. Ukoliko isporuka bude kasnila, odnosno ako stigne nakon predviđenog datuma, korisnik automatski dobija povrat dijela sredstava.

Korisnici takođe imaju mogućnost onlajn praćenja statusa narudžbe te mogu provjeriti kada su proizvodi zapakovani i poslati. U slučaju da proizvodi imaju oštećenja ili ne odgovaraju opisu, kupac ima pravo na povrat.

Pored plaćanja karticom, dostupne su i opcije plaćanja putem Pejpala i Gugl Peja. Prilikom kupovine, kartičnu transakciju je potrebno potvrditi unosom CVV koda, a temu nudi i kupone koji dodatno motivišu kupce. Na primjer, narudžbe veće od 30 evra donose kupon od tri evra, narudžbe iznad 50 evra donose sedam evra, dok kupci koji potroše više od 75 evra dobijaju kupon od 10 evra.

Sprema se haos na Floridi: Bajden otkazao posjetu Njemačkoj

Sprema se haos na Floridi: Bajden otkazao posjetu Njemačkoj

Takođe možete da instalirate i aplikaciju za telefon, da se ulogujete s podacima, ukoliko ste prethodno kreirali korisnički profil na sajtu, ili da putem aplikacije kreirate profil.

Koliko se plaća carina kada naručujete preko aplikacije Temu?

Jedno od najčešćih pitanja koje korisnici postavljaju jeste: koliko se plaća carina na Temu pakete?

Odgovor zavisi od vrijednosti proizvoda koje naručujete (ali i sreće). Prema informacijama sa zvaničnog sajta Uprave za indirektno oporezivanje BiH, uvozne dažbine mogu uključivati carinu i PDV.

Na pošiljke ili pakete čija vrijednost prelazi 300 KM, dodatno bi se trebali platiti PDV i carina. Međutim, iskustva kupaca potvrđuju da se paketi veoma rijetko carine ili da se traži plaćanje PDV-a. Većina kupaca iz Bosne i Hercegovine primi svoje pakete bez ikakvog dodatnog carinjenja, odnosno plaćanja. 

Nerviraju vas reklame na Jutjubu? Stiže još veća glupost

Nerviraju vas reklame na Jutjubu? Stiže još veća glupost

Iskustva kupaca pokazuju da se Temu kupovina isplati s obzirom na to da se u većini slučajeva dodatno ne plaća ni PDV niti carina. Naravno, Temu ovo ne može garantovati jer sam proces carinjenja nema nikakve veze sa njima. Jedino u čemu oni mogu da pomognu jeste da kod većih porudžbina razdvoje vaše artikle u nekoliko manjih paketa tako da svaki od njih sadrži manje od 300 KM vrijednosti robe.

Koji su to rizici prilikom kupovine na Temu?

Kao i kod svake onlajn kupovine, postoji nekoliko rizika na koje treba obratiti pažnju prilikom kupovine na Temu a dva najveća su kvalitet proizvoda i sigurnost plaćanja.

Kako bi se ovi rizici sveli na minimum, korisnicima se savjetuje da pažljivo provjere recenzije, provjere reputaciju prodavca, koriste sigurne metode plaćanja i vode računa o svim dodatnim troškovima.

Oprez pri onlajn plaćanju

Nekim korisnicima iz Bosne i Hercegovine nakon kupovine na Temu stizale su poruke kako paket ne može biti dostavljen jer nije tačna adresa te su u nastavku poruke traženi podaci o bankovnoj kartici. Ovdje je riječ o prevari sa kojom se građani BiH muče posljednjih godinu dana a koja funkcioniše na način da se prevaranti predstavljaju kao ЕuroЕkspres ili BH pošta, i putem lažnih sajtova pokušavaju da vas navedu da unesete podatke svoje kartice.

Zabrinjavajuća predviđanja Stivena Hokinga - jedno se već ostvaruje

Zabrinjavajuća predviđanja Stivena Hokinga - jedno se već ostvaruje

Ako dobijete navedeni mejl, prvo provjerite ko ga je poslao i da li je to pravi ЕuroЕkpres, ili možda čak i neka druga firma preko koje se pokušava ostvariti povjerenje.

Kao drugo, nikada nemojte davati CVV sigurnosni kod sa poleđine kartice, jer se on koristi samo prilikom plaćanja a ne uplata na vaš račun.

Savjetuje se da u toku plaćanja uvijek treba pažljivo čitati sva obavještenja i poruke koji se pojavljuju na ekranu i nikada ih ne treba zanemarivati ili zatvarati prije prethodnog čitanja. Za onlajn plaćanje nikada neće biti potrebno da se unosi pin. Nikada karticu ne treba fotografisati ili je na drugi način umnožavati i slati drugima

Veliki broj influensera iz BiH trenutno promoviše Temu aplikaciju i proizvode koje tamo kupuje, ali portal "Info Bijeljina" savjetuje da za početak svoje narudžbe ograničite na sitan novac, i ako ste u mogućnosti da kupovinu obavljate dopunjivim bankovnim karticama koje su namijenjene isključivo za internet kupovinu.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:10 Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:50 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:35 Aviondžije (12+)

    '''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:10 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:25 Serija: Red Rok (16+)

    ''Serija: Red Rok (16+)

  • 23:00 Serija: Red Rok (16+)

    ''Serija: Red Rok (16+)