Njujork

Amerikanac objasnio kako je njegova zemlja sebi 'skočila u stomak': Gubimo

  • Izvor: SRNA
  • 24.10.2024. 11:24

Muhamed el Еrijan, poznati američki ekonomista i bivši zamjenik direktora Međunarodnog monetarnog fonda, upozorava da se dedolarizacija zaista događa i da dolar postepeno gubi dominaciju.

U kolumni za "Fajnenšel tajms", Еrijan objašnjava da centralne banke sve više kupuju zlato umjesto dolara za svoje rezerve.

"Cijena zlata odvojila se od tradicionalnih istorijskih uticaja, kao što su kamatne stope, inflacija i dolar", navodi Еrijan, naglašavajući da su mnoge zemlje, posebno Kina i države koje gravitiraju BRIKS-u, počele da diverzifikuju svoje rezerve.

Barak Obama: Strahovao sam zbog Srbije

Barak Obama: Strahovao sam zbog Srbije

On napominje da je cijena zlata povećana za 40 odsto u prethodnih 12 mjeseci uprkos padu inflacije, što se može pripisati značajnim kupovinama koje vrše centralne banke, posebno Kine i zemalja koje su se ujedinile oko BRIKS-a.

"Sve veći broj zemalja želi da postupno diverzifikuje svoje državne rezerve i da se odmakne od dominacije dolara, uprkos američkoj 'ekonomskoj izuzetnosti'", ocjenjuje američki ekonomista.

Еrijan, koji sada predsjedava prestižnom Kraljičinom koledžu Univerziteta u Kembridžu, navodi da je postepeno udaljavanje od dolara podstaknuto i američkim "naoružavanjem" trgovinskih tarifa, te investicionim sankcijama.

On smatra da su kontinuirana podrška SAD Izraelu u ratu u Gazi i širim akcijama na Bliskom istoku doprinijeli stvaranju percepcije da su SAD nedosljedni zagovornik ljudskih prava i primjene međunarodnog prava.

Banke ukidaju jedan namet, komšije prve povukle potez

Banke ukidaju jedan namet, komšije prve povukle potez

Takođe, zaključuje Еrijan, zapadna pljenidba stotina milijardi dolara rezervi Rusije, Irana, Venecuele i drugih država pojačala je strah među mnogim zemljama da bi mogle biti sljedeće žrtve tih mjera.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:30 Biznis klub (R)

    ''Biznis klub (R)

  • 12:55 Gola nauka (R)

    ' Gola nauka (R)

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R) (12+)

    ''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.