Београд

Банке укидају један намет, комшије прве повукле потез

  • Извор: Курир
  • 24.10.2024. 10:35

Тек када су накупиле десетине хиљада клијента банке су увеле надокнаду за одржавање текућих рачуна. У БиХ, Хрватској и у Црној Гори у појединим банкама не наплаћују се чак ни трошкови обраде кредита.

Грађани Србије неће имати ту срећу да као комшије Хрвати бесплатно користе основни платни рачун јер, судећи према одговорима из појединих банака и Народне банке Србије, такав "луксуз" за сада није у плану.

Подсјетимо, банке у Хрватској су сагласне са законским приједлогом да се укине накнада за одржавање текућих рачуна у банкама који се користе искључиво у сврху пријема и исплате новчаних средстава. У Србији банке нису спремне да се одрекну тог дијела профита.

Огласио се УКЦ Српске о стању дјеце са менингитисом

Огласио се УКЦ Српске о стању дјеце са менингитисом

У Народној банци Србије за "Курир" кажу да су и до сада бринули о интересу грађана и подсјећају да су 2022. године ограничили висину накнаде за основни рачун на 150 динара.

"Након што је утврђено да одређене банке планирају повећање трошкова и накнада за поједине услуге, НБС је реаговала и усвојила Одлуку о платном рачуну са основним услугама као трајну мјеру, која је у примјени и данас и подразумијева право свих грађана да користе платни рачун са основним услугама, чија накнада за одржавање рачуна не смије бити већа од 150 динара", истичу у НБС.

Шта укључује одржавање рачуна за 150 динара

  • Бесплатно подизање готовине са рачуна,
  • Бесплатан приступ електронском и мобилном банкарству,
  • Бесплатно коришћење дебитне платне картицу,
  • Бесплатно плаћање путем IPS QR кода на продајним мјестима, без ограничења,
  • Бесплатно коришћење додатних услуга по умањеним цијенама.

Да и на српском банкарском тржишту има случајева да се одржавање основних рачуна не наплаћује примјер је Прокредит банка.

Шта је менингитис и који су симптоми болести

Шта је менингитис и који су симптоми болести

"У понуди су врло разноврсне услуге прилагођене прије свега потребама наших клијента, њиховим могућностима и финансијским циљевима. Осим текућих рачун банка у понуди има и разне пакете намењене физичким лицима, који представљају комбинацију различитих услуга. Клијентима је пружена могућност избора услуга са накнадом која се креће од нула до 595 динара. Пакет рачуни са накнадом нула динара су Бесплатан рачун (сет услуга) и Основни рачун за младе до 26 године", кажу у овој банци за "Курир".

Чињенице

  • 150 динара кошта основни платни рачун за физичка лица,
  • 150 до 595 динара коштају тотал платни рачуни намијењени грађенима,
  • 790 до 2.200 динара коштају пакети платних рачуна намијењени малом бизнису.

На сајту Банке Интезе пише да имају по четири пакета платних рачуна намијењене грађанима и малом бизнису чије цијене зависе од типа платног рачуна.

МУП Српске послао обавјештење грађанима Бањалуке

МУП Српске послао обавјештење грађанима Бањалуке

"Накнада за мјесечно одржавање рачуна зависи од типа платног рачуна који клијент одабере да користи у банци. Банка у својој понуди има четири пакета рачуна за физичка лица, као и четири пакета рачуна за клијенте малог бизниса. Пакет платни рачун са основним услугама намијењен физичким лицима кошта 150 динара, док  се Интеса Хит платни рачун мјесечно плаћа 350 динара и обухвата читав низ иновативних услуга. Клијентима малог бизниса доступни су четири платна рачуна чије одржавање мјесечно кошта од 790 до 2.200 динара", пише на сајту банке.

Дејан Гавриловић из Удружења потрошача "Ефектива" истиче да је одржавање платних рачуна фантомски трошак који не би требало да се наплаћује.

"Ми годинама причамо да је то фантомски трошак јер, како га одржавају, како га његују, шта му раде да га наплаћују. Да је то реалан трошак не би банке 2004. и 2005. те рачуне отварале бесплатно. Тек када су накупиле десетине хиљада клијента оне су увеле накнаду за одржавање рачуна. То је измишљен термин. У БиХ, Хрватској и у Црној Гори банке не наплаћују ни трошкове обраде кредита", тврди Гавриловић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Тајне музеја (Р)

    ''Тајне музеја (Р)