Izvor:
Telegraf
26.11.2024
21:08
Sa tržišta Poljske povučen je keks proizveden u Srbiji jer ima četiri puta više emulgatora E-220 od dozvoljenog nivoa, objavio je RASFF (Evropski sisteme za brzo uzbunjivanje za trgovinu hranom). Nije navedeno koji je tačno keks u pitanju.
Прехрамбени адитив Е-220 се користи као конзерванс.
Како се наводи, кекс је повучен са тржишта, а обавијештене су и надлежне службе.
Како се наводи на сајту, узорак је узет 23. септембра 2024. и у њему је откривен висок садржај Е 220 сумпор диоксида у количини од 199±28 милиграма по килограму, а максимална дозвољена количина је 50 милиграма по килограму.
Емулгатор Е220 је сумпор-диоксид, односно безбојни гас који се користи као конзерванс. Његова улога је да спријечи бактеријско и ензимско кварење производа, пише "Фоод инфо". Раствара се у воденој бази, а киселина која настаје овом реакцијом је активно средство.
Осим тога, дјелује и као оксидационо средство са ефектом избјељивања, стабилизује витамин Ц и спречава промјену боје бијелог вина. Прихватљив дневни унос је 0,7 милиграма по килограму тежине.
Због оксидационог дејства може смањити садржај витамина у производима, док се у јетри редукује до безопасног сулфата и излучује се преко мокраће. Такође, може изазвати и проблеме са дисањем код асматичара, док у високим концентрацијама може изазвати гастроинтестиналне сметње.
Понекад се сумпор-диоксид користи као конзерванс за суве кајсије, суве смокве и друго суво воће које због својих антимикробних својстава и способности спречава оксидацију.
Према Правилнику о прехрамбеним адитивима, Е220 сумпор-диоксид се налази на листи одобрених адитива.
Najnovije
Najčitanije
20
26
20
23
20
17
20
10
20
09
Trenutno na programu