Kazanj

Kineski ekspert ''uznemirio'' Zapad: Glavna tema Samita BRIKS-a će uzdrmati svijet

  • 18.10.2024. 12:24

Stvaranje platnog sistema za zemlje članice BRIKS-a može biti prioritetna tema na predstojećem samitu u Kazanju, izjavio je za RIA Novosti Šen Ji, direktor Istraživačkog centra BRIKS-a na Univerzitetu Fudan.

Podsjećanja radi, samit BRIKS-a biće održan u Kazanju od 22. do 24. oktobra, a svoje učešće na njemu su potvrdile 33 države, od kojih će 24 predstavljati najviši zvaničnici.

"Da bi se izborili sa finansijskim rizicima i izazovima, stvaranje novog platnog sistema će vjerovatno biti visoko pozicionirano na dnevnom redu ovogodišnjeg samita BRIKS-a", rekao je ekspert.

Putin: BRIKS je pokretač ekonomskog rasta u svijetu

Putin: BRIKS je pokretač ekonomskog rasta u svijetu

Prema Šen Jiju, članice BRIKS-a trenutno vode aktivnu diskusiju o pitanju stvaranja nezavisnog mehanizma plaćanja sposobnog da izdrži pritisak sankcija.

Tokom predstojećeg samita, kako primećuje ekspert, Rusija se takođe nada da će usmjeriti napore na obezbjeđivanje energetske i prehrambene bezbjednosti, jačanje uloge BRIKS-a u međunarodnom monetarnom sistemu, proširenje međubankarske saradnje između zemalja učesnica, kao i povećanje upotrebe nacionalnih valute u bilateralnoj trgovini.

"Ove mjere će pomoći zemljama BRIKS-a da se oslobode finansijske eksploatacije zemalja Globalnog juga u međunarodnom monetarnom sistemu od strane SAD i Zapada", dodao je on.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R)

    ''Serija: Aviondžije (R)

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?