Пленарни састанак

Путин: БРИКС је покретач економског раста у свијету

  • Извор: СРНА
  • 18.10.2024. 11:53

Земље БРИКС-а су покретачи економског раста и управо у тој асоцијацији ће се у наредним годинама генерисати главни раст глобалног БДП-а, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин на пленарном састанку Бизнис форума БРИКС-а.

"Бројеви говоре сами за себе. Укупни БДП земаља БРИКС-а је већи од 60 билиона долара, а удио земаља чланица у свјетској економији премашује показатеље Групе седам најразвијенијих земаља и тај удио наставља да расте", рекао је руски предсједник.

Предвиђа се да ће просјечна стопа раста БДП-а земаља БРИКС-а до краја 2024. године бити четири одсто, што је више од свјетске 3,2 процената, навео је Путин.

Он је нагласио да БРИКС игра значајну улогу у глобалној економији и та улога ће расти, а привредни раст земаља чланица ће све мање зависити од спољног утицаја, преносе руски медији.

Њемачка лови серијског убицу? 4 тијела у радијусу од 20 километара

Њемачка лови серијског убицу? 4 тијела у радијусу од 20 километара

Према његовим ријечима, четвртина укупног извоза производа у свјетској економији одвија се унутар БРИКС-а.

Путин је додао да нова развојна банка БРИКС-а представља алтернативу развојним механизмима које нуди Запад.

Он је истакао да Русија блиско сарађује са земљама БРИКС-а у области иновација и дигиталне економије.

Један од главних питања БРИКС-а, рекао је Путин, тренутно је формирање нових логистичких шема - Русија је покренула дијалог институција по питању логистике и на пословном савјету формирана је посебна група за логистику.

Амерички министар обране: Спремни смо бранити Израел

Амерички министар обране: Спремни смо бранити Израел

Према његовим ријечима, активно се развија "Сјеверни морски пут", модернизује се сателитски систем, граде се терминали за досипавање горива, као и други објекти обалске инфраструктуре, а и транспортни коридор "Сјевер-југ" постао је кључни за транспорт робе између Евроазије и Африке.

У перспективи је и стварање јединствене дигиталне инфраструктуре унутар БРИКС-а. Такође, модернизује се и електронска трговина, као и коришћење вјештачке интелигенције, рекао је руски лидер.

Путин је истакао да догађају присуствују представници бизнис кругова свих земаља чланица, укључујући оне које су се од почетка 2024. године придружиле БРИКС-у, те подсјетио да је ријеч о Саудијској Арабији, Ирану, Египту, Етиопији и Уједињеним Арапским Емиратима.

Према његовим ријечима, Русија на све начине настоји да олакша интеграцију у све механизме сарадње земаља које су од 1. јануара постале пуноправне чланице БРИКС-а.

Детаљи свједочења убице из Рибникара: Отац му говорио да је психопата

Детаљи свједочења убице из Рибникара: Отац му говорио да је психопата

"Русија види да су у бизнис свијету радо дочекали нове савезнике који су активно укључени у рад", додао је Путин.

Он је истакао да је тема самита "Јачање мултилатерализма за правичан глобални развој и безбједност", те додао да су централне области рада политика и безбједност, економија и финансије, култура и хуманитарна размјена.

Путин је пожелио свим учесницима Пословног форума БРИКС-а успјешну сарадњу, а шефовима држава поручио да се нада да ће учесници бити у прилици да се упознају са Москвом, њеном инфраструктуром и развојем.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?