Iznenadio se

Mladić iz BiH šokiran cijenama u Švajcarskoj: Mi to bacamo

  • Izvor: Agencije
  • 28.10.2024. 21:59

Jedan mladić iz BiH privremeno se nalazi u Švajcarskoj gdje je prošetao poznatim trgovačkim centrom i pokazao cijene u tamošnjim trgovinama.

Ovo je bio njegov način da utješi ljude sa ovih prostora i pokaže koliko se zaista razlikuju cijene na policama. Pratiocima na TikToku u videu je pokazao cijene voća i povrća, te koliko se razlikuju od cijena u BiH.

“Da bi ovdje kupio paprike moraš biti multimilioner, kilogram košta 10 evra. Pa ja u Kaknju imam dva plastenika, mogli smo biti milijarderi. Klementina je šest i po franaka, to je tri i po evra po kilogramu. Limun je jedino okej, mango je tri evra, ali jabuke… Ja kući imam 48 stabala, jedna vrsta košta dva i po evra, druga evro i po, ali mi ovo bacamo ljudi moji. Rakiju od njih pravimo, a ovdje tri evra kila. Sa druge strane, 100 grama piletine je tri evra”, rekao je Ajdin.

Slupan policijski presretač

Slupan policijski presretač

Njegove pratioce ova informacija nije baš utješila budući da su svjesni kolike su plate u Švajcarskoj. Smatraju da s obzirom na to Švajcarci te skupe cijene ni ne osjete na svojim džepovima.

“A zarade 5.000 evra, mani se te priče”, “O čemu ti pričaš, moj brat živi u Cirihu, radi izolacije stanova i ima 7.000 franaka platu”, “Pa da zarađujem 20.000 evra ne može mi biti normalno da je kilogram paprike 10 evra”, poručuju mu.

Razlika u prosječnim godišnjim neto primanjima širom Еvrope je zapanjujuća, ocjenjuje "Еuronjuz". Lani se prosječna godišnja zarada kretala od 85.582 evra u Švajcarskoj, što je znatno više od bilo koje druge zemlje u regiji. Među 32 zemlje Hrvatska je lani bila na 28. mjestu s prosječnom platom osobe bez djece od 12.330 evra.

Posao za 300 ljudi: BiH dobija novu tvornicu

Posao za 300 ljudi: BiH dobija novu tvornicu

Prosječna godišnja neto plata izračunava se tako da se od bruto godišnje plate oduzmu porezi na dohodak i doprinosi za socijalno osiguranje te dodaju porodični dodaci. Različite porodične situacije, poput samca i broj uzdržavane djece, utiču na neto zaradu.

Nakon Švajcarske, Island i Luksemburg imaju prosječnu platu od 53.885 evra, odnosno 49.035 evra. Norveška i Holandija takođe zabilježe neto zaradu veću od 45.000 evra. Prosječna neto plata u ЕU iznosila je 28.217 evra, pri čemu je 14 zemalja rangirano iznad prosjeka, a 18 ispod.

Pratite nas i putem Vibera