Grad uplatio sredstva

Stigla pomoć prijedorskom “Autotransportu”: Đaci i radnici neće ostati bez prevoza

  • Izvor: Glas Srpske
  • 23.10.2024. 07:12

Đaci i radnici iz prijedorskih prigradskih naselja do kojih saobraća “Autotransport” juče ujutro su nervozno gledali na sat uzaludno čekajući autobuski prevoz, obustavljen zbog nagomilanog duga za gorivo, koji bi već danas, trebalo da bude izmiren, a linije ponovo uspostavljene.

Putnici iz Omarske, Kozarca, Tukova i drugih mjesnih zajednica na području grada Prijedora koji koriste usluge “Autotransporta” ogorčeni su što ih niko nije obavijestio da autobusi prestaju saobraćati.

"Kasnio sam na posao gotovo sat vremena, a isto toliko i kćerka na nastavu. Autobus kojim svako jutro putujemo do Prijedora jednostavno nije naišao. U početku smo mislili da kasni, ali nakon polučasovnog čekanja shvatili smo da neće doći pa smo se s komšijom prebacili do grada. Tek u toku dana sam iz medija saznao da su linije obustavljene“, ispričao je jedan Kozarčanin.  

Jelena Dalmacija u ispovijesti za Dosije: Gledala smrt svoje majke

Jelena Dalmacija u ispovijesti za Dosije: Gledala smrt svoje majke

Da putnici nisu obaviješteni o obustavi autobuskog saobraćaja tvrdi i predsjednik Savjeta mjesne zajednice Omarska Željko Romanić.

"Iz Omarske ima mnogo putnika koji rade ili se školuju u Prijedoru i mnogi od njih su zbunjeno na stanicama čekali prevoz koji nije naišao.  Da ih je bar neko na vrijeme obavijestio da autobusi neće doći pa da se organizuju. Problem sa javnim prigradskim prevozom vuče se već dugo i sve dok glavni čelnici ne sjednu i ne nađu rješenje za očekivati je da se ovakve situacije ponove“, kazao je Romanić.

Vršilac dužnosti direktora prijedorskog “Autotransporta” Igor Miletić rekao je da su sve linije kojima saobraćaju obustavljene zbog dugova prema dobavljačima goriva, koji uz ukupne neizmirene obaveze radnicima i državi dostižu milion maraka.

"Dobavljači su prevareni više puta, izgubili su povjerenje i teško ga je vratiti. Za tri mjeseca, koliko sam na funkciji direktora, isplatio sam tri pune plate, uplatio 100.000 KM poreza, vratio dio prevoznika da koriste usluge autobuske stanice. Platili smo i dio duga dobavljačima goriva i rezervnih dijelova, ali stare dugovanja nismo mogli“, rekao je Miletić koji smatra da je preduzeće održivo i da uz podršku Gradske uprave mogu riješiti probleme nastale u prethodnom periodu. 

Oteo djevojčicu (9) ispred tržnog centra: Odveo je u stan, pa u park, a onda i u Hitnu pomoć

Oteo djevojčicu (9) ispred tržnog centra: Odveo je u stan, pa u park, a onda i u Hitnu pomoć

Interventna podrška Gradske uprave u vidu od 100.000 KM već juče je trebalo da bude na računu preduzeća.

"Dug za gorivo prema dobavljačima je nešto manji od 80.000 KM, a preduzeću ćemo odmah uplatiti 100.000 maraka, što će biti ukupno 800.000 KM koliko smo im dali ove godine. Očekujem da linije danas budu ponovo uspostavljene. To su rekordna izdvajanja iz gradske kase, ali nisu dovoljna jer firmu opterećuju dugovi iz prošlosti, a problemi datiraju još od 2013. godine. Nastojimo ih sa ovakvim iznosima pomoći kako bismo eliminisali kašnjenja u isplati plata“, rekao je za “Glas” gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor. 

Dodao je da će u budžet za narednu godinu nastojati da ukalkulišu značajnija sredstva kako bi ovo transportno preduzeće izmirilo veći dio dugovanja i nastavilo nesmetano da posluje. 

Arkan u Banjaluci napao i opljačkao starca

Arkan u Banjaluci napao i opljačkao starca

Predsjednik Udruženja saobraćaja i veza pri Privrednoj komori Republike Srpske Dejan Mijić kaže za “Glas” da je situacija u većini transportnih preduzeća teška i izazovna usljed niza udruženih negativnih faktora.

"Trpimo sve udare kretanja cijena goriva, konstantno bilježimo pad broja putnika, plus što u gradskom i prigradskom saobraćaju ne možemo formirati cijene po tržišnim principima, cijenu karte određuju lokalne zajednice. Na međunarodnim linijama formiranje cijena je slobodno, ali je konkurencija toliko velika da se teško izboriti. Mora se iznaći mogućnost da lokalne zajednice više pomažu preduzećima jer mnoge linije koje se moraju održavati nisu rentabilne“, kazao je Mijić i dodao da mnoge zemlje u okruženju pa i grad Banjaluka subvencionišu  gradski i prigradski prevoz, koji je od velikog interesa za građane te da je to put kojim bi trebalo krenuti i ostali gradovi u Srpskoj.

Plan

Igor Miletić je naveo da su radnicima isplaćene plate za period do polovine juna, ali da on sam nije primio još nijednu platu. 

"Radnici nisu odustali od ovog preduzeća. Oni rade. Zajedno pravimo plan za rješavanje dugogodišnje krize. Ne mogu precizirati kada će biti završen, a kad se to desi prezentovaćemo ga Gradskoj upravi čiju podršku imamo“, istakao je Miletić koji je na funkciju vršioca dužnosti direktora imenovan u julu ove godine.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Svakog radnog dana od 6 časova i 55 minuta i vikendom od 8 časova i 30 minuta očekuju vas aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.