Stravično nasilje

Jeziv slučaj u sarajevskoj školi: Stariji učenici bičevali mlađe

  • Izvor: Oslobođenje
  • 18.10.2024. 17:27

U moru nasilja kojeg smo svjedoci ovih dana u školama i javnim ustanovama širom BiH, nevjerovatan slučaj stiže iz Sarajeva.

U centru dešavanja je Prva bošnjačka gimnazija, gd‌je su roditelji učenika ove elitne škole dobili obavještenje kako se d‌jeca međusobno bičuju i udaraju.

Navodno, sve se dešava u vrijeme malih odmora u toaletima, a roditelji su upozoreni da pregledaju svoju d‌jecu kako bi vid‌jeli da li imaju ožiljke ili druge tragove udaraca kaišem ili nečeg sličnog.

Drama u školi u Subotici: Učenik nožem izbo d‌jevojčicu

Drama u školi u Subotici: Učenik nožem izbo d‌jevojčicu

Prema informacijama do kojih je došlo Oslobođenje, navodno su stariji učenici "privodili" mlađe u toalet i tamo ih tukli, mada, kako pišu, nije isključeno da su se dešavali slučajevi i da pojedini đaci iste generacije jedni druge dobrovoljno tuku, u stilu brojnih monstruoznih izazova koji nerijetko kruže društvenim mrežama. Navodno je bilo čak i zlostavljanja koji su degutantni za detaljno opisivanje.

Da je sa slučajem upoznato i rukovodstvo škole, potvrdila je Еmel Mehmedspahić direktoricu Prve bošnjačke gimnazije.

"Dobili smo informaciju da se dešava takvo nedopustivo ponašanje, odnosno bičevanje i odmah smo poduzeli sve korake predviđene smjernicama koje je izdalo Ministarstvo odgoja i obrazovanja. Takođe, o svemu je obaviještena policija. O ovoj pojavi smo saznali juče. Još uvijek se radi na prikupljanju informacija o tome šta se zaista dešavalo i ko je sve u to bio uključen, tako da ne bih željela da špekulišem o tome da li se radi o slučajevima vršnjačkog nasilja, ili je u pitanju neki novi izazov", rekla je Mehmedspahić.

I u ovom gradu lažne dojave o postavljenoj bombi, uhapšena djevojka (19)

I u ovom gradu lažne dojave o postavljenoj bombi, uhapšena djevojka (19)

O ovim dešavanjima, obaviješten je i MUP Kantona Sarajevo, iz koga je rečeno da je jedan roditelj maloljetnog učenika prijavio u Policijsku stanicu Stari Grad da je njegov sin bio žrtva fizičkog napada drugih, starijih učenika, kojom prilikom je zadobio lakše tjelesne povrede.

MUP KS-a je obaviješten o nasilju koje se dešavalo u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji, potvrdila je za Oslobođenje.

"Policijski službenici poduzimaju mjere i radnje povodom te prijave, a u cilju zaštite d‌jece i maloljetnika druge informacije nismo u prilici saopćiti", rekla je Mersiha Novalić, portparol MUP-a KS.

Ova pojava, prema nepotvrđenim informacijama, traje već desetak dana, a da sve bude još poraznije i bizarnije, navedeno je da će sa učenicima biti obavljeni razgovori, u kojima će im biti objašnjeno da se radi o neprihvatljivom ponašanju, a ako ovi razgovori ne urode plodom, vinovnici ovih dešavanja će biti sankcionisani.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:42 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 19:49 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:50 Vremenska prognoza

    Pregled vremenskih i biometeoroloških prilika u zemlji i regionu.