Osnovni sud Banjaluka

Pravni skandal: Simić na slobodi zbog štrajka advokata!

Marko Simić (30), koji je uhapšen u akciji ”Nišan 3” sa 5,5 kilograma marihuane, pušten je da se brani sa slobode, a ta odluka je direktna posljedica štrajka advokata koji u Republici Srpskoj traje od 1. avgusta!

Naime, Osnovni sud u Banjaluci nije imao mogućnost da mu odredi mjeru pritvora jer Simić, zbog pomenutog štrajka advokata, na ročištu nije imao branioca, kojeg po Zakonu o krivičnom postupku Republike Srpske mora da ima. 

Iako je tokom saslušanja u tužilaštvu Simić imao izabranog branioca Andreja Obradovića, u međuvremenu je od njega odustao, vjerovatno znajući kakav će ishod usljediti. Simić je tako iskoristio pravni vakuum i zatražio je da ga zastupa branilac po službenoj dužnosti. Sud mu je kao branioca postavio advokata iz Banjaluke Branislava Cvijanovića, koji se nije pojavio na ročištu za pritvor.

Sud novinarima zabranio prisustvo na ročištu za pritvor Marku Simiću

Sud novinarima zabranio prisustvo na ročištu za pritvor Marku Simiću

Kako saznajemo Cvijanović je obavijestio sud da ne može prihvatiti odbranu kako se ne bi izlagao potencijalnom izbacivanju iz Advokatske komore Republike Srpske, koja je svim advokatima zaprijetila time ukoliko prihvate odbranu po službenoj dužnosti dok štrajk traje. Sud drugo rješenje nije našao, a najveću korist iz svega je izvukao osumnjičeni Simić koji, iako je uhvaćen na djelu, sa 5,5 kilograma marihune neće biti sproveden u pritvorsku jedinicu KPZ Banjaluka.

Da li će eventualno završiti u kućnom pritvoru, biće poznato nakon što sud zvanično saopštio svoju odluku. Napominjemo i da se ovaj pravni skandal odigrao ”iza zatvorenih vrata”, budući da sud novinarima nije dozvolio da prisustvuju ročištu.

Inače, ovo je treći slučaj u Banjaluci u kojem osumnjičeni za teška krivična djela završavaju na slobodi zbog štrajka advokata. Nema sumnje da će i svaki naredni osumnjičeni u budućnosti koristiti istu ”foru” kako bi prevario sistem, a sve dok Ministarstvo pravde Republike Srpske i Advokatska komora Republike Srpske ne dođu do odgovarajućeg rješenja za ovu goreću situaciju.

Simić sproveden u Osnovni sud u Banjaluci

Simić sproveden u Osnovni sud u Banjaluci

Osim pritvorskih predmeta sve je više suđenja koja su odgođena iz istog razloga, a među njima je i suđenje za ubistvo Saše Kulišića u Doboju.

Podsjetimo, advokati su u štraju od 1. avgusta ove godine i traže od Ministarstva pravde da im se povećaju naknade za odbrane po službenoj dužnosti i isplate zaostala dugovanja.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Tajne muzeja (R)

    ''Tajne muzeja (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.