Akcija ”Luna”

Tužilaštvo: Od nabavljenih 165 respiratora, 85 nije za upotrebu!

Dejan Kusturić, v.d. direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, osumnjičen je za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja u postupku nabavke respiratora kojima je Republika Srpska oštećena za oko četiri miliona maraka, rekla je portparol tužilaštva Dragica Tojagić.

”U toku su pretresi na više lokacija u cilju prikupljanja dokaza u istrazi koja se vodi protiv Dejana Kusturića u vezi sa nabavkom respiratora za zdravtveni sistem Republike Srpske”, rekla je Tojagić.

Ona kaže da se istraga, između ostalog, odnosi kako na samu cijenu koliko su respiratori plaćeni, tako i na nabavljenu količinu, ali i to što su nabavljeni respiratori bez utvrđene specifikacije.

Kusturić stigao u FZO, ”češljaju” se ugovori o respiratorima i njihovom transportu

Kusturić stigao u FZO, ”češljaju” se ugovori o respiratorima i njihovom transportu

”Nabavljeno je 165 respiratora koji su distribuisani po bolnicama, a vještačenjima je utvrđeno da se od toga čak 85 respiratora ne koristi za liječenje pacijenata. Ti respiratori uopšte nisu za upotrebu nad pacijentima”, rekla je Tojagić za ATV.

Ona kaže da su respiratori nabavljani preko firme ”Medietik” koja je u tom poslu ostvarila prihod od oko 12 miliona maraka.

SIPA pretresa FZO Republike Srpske, na meti Dejan Kusturić

SIPA pretresa FZO Republike Srpske, na meti Dejan Kusturić

”Šteta po budžet Republike Srpske je procijenjena na oko četiri miliona maraka”, rekla je Tojagić.

Kao što je ATV pisao dio nabavljenih respiratora-ventilatora uopšte nije korišten u liječenju pacijenata i oni godinama ”skupljaju prašinu” u bolnicama širom Srpske. Najveći broj takvih ventilatora nalazi se u bolnicama u Gradišci i Doboju.

SIPA pretresa ''Medietik''

SIPA pretresa ''Medietik''



Pratite nas i putem Vibera

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča

    ''Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.