Акција ”Луна”

Кустурић стигао у ФЗО, ”чешљају” се уговори о респираторима и њиховом транспорту

Директор Фонда здравственог осигурања (ФЗО) Републике Српске Дејан Кустурић није приведен и након претреса његове породичне куће у пратњи истражилаца је стигао у ФЗО, како би присуствовао даљим претресима, потврђено је за АТВ.

”Кустурић није ухапшен, али се очекује да ће бити саслушан у својству осумњиченог”, каже извор АТВ-а.

Кустурић је под истрагом у акцији ”Луна” коју, по налогу Републичког јавног тужилаштва Републике Српске, спроводи СИПА уз асистенцију Управе за организовани и тешки криминалитет МУП-а Српске. Истрага се односи на злоупотребе у вези с јавним набавкама респиратора, односно медицинских средстава и опреме током пандемије вируса корона.

СИПА претреса ФЗО Републике Српске, на мети Дејан Кустурић

СИПА претреса ФЗО Републике Српске, на мети Дејан Кустурић

Како сазнаје АТВ истрагом је обухваћена набавка 165 респиратора које је Република Српске купила за 12,9 милиона марака без ПДВ-а. Уговоре о набавци респиратора ФЗО је закључивао са фирмом ”Медиетик” д.о.о. Бањалуке и њеним тадашњим директором Жељком Бабићем. Просторије те фирме од јутрос се такође претресају по налогу Републичког јавног тужилаштва.

Извор близак истрази наводи да је, осим цијене респиратора, у фокусу истраге њихова исправност односно да ли испуњавају све стандарде квалитета. Према незваничним информацијама дио набављених респиратора-вентилатора уопште није кориштен у лијечењу пацијената и они ”скупљају прашину” у болницама широм Српске. Највећи број таквих вентилатора налази се у болницама у Градишци и Добоју.

СИПА претреса ''Медиетик''

СИПА претреса ''Медиетик''

Такође, истражиоци ”чешљају” и уговоре које је ФЗО закључивао за потребе транспорта набављених респиратора. Уговорима, који су закључени са ”Медиетиком” било је прецизирано да су добављачи дужни да робу испоруче у одређено вријеме, али је упркос томе ФЗО склапао и уговоре о транспорту респиратора и авионском превозу, што је додатно плаћано.



Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?