Napad na policijsku stanicu

Poznat identitet ubijenog policajca u Bosanskoj Krupi

  • Izvor: ATV
  • 25.10.2024. 00:49

U napadu na Policijsku stanicu u Bosanskoj Krupi ubijen je policajac Ognjen Maran iz Novog Grada, dok je teško ranjen njegov kolega Avdo Hasanović iz Bosanske Krupe.

Za napad na policajce osumnjičen je 15-godišnji Еlmir S. koji je uhapšen, a za koga operativni podaci policije ukazuju da je bio radikalno instruisani islamski vjerski fanatik.


Policajce napao islamski ekstremista, otkrivene poruke u kojima je naveo motiv

Policajce napao islamski ekstremista, otkrivene poruke u kojima je naveo motiv

Zločin se dogodio večeras kada je maloljetnik, naoružan nožem, ušao u policijsku stanicu. Neprimjetno je izvadio nož i prvo je napao Marana i zadao mu više uboda nožem od kojih je na mjestu ostao mrtav.

Potom je nasrnuo na njegovog kolegu Avdu Hasanovića, kome je takođe zadao više uboda nožem. Ranjeni policajac je sa teškim povredama prevezen u Kantonalnu bolnicu "Dr. Irfan Ljubljankić”.

Uhapšen maloljetnik (15) koji je ubio policajca, drugom se bore za život

Uhapšen maloljetnik (15) koji je ubio policajca, drugom se bore za život

Nakon zločina istražioci su otkrili poruke koje pisao poznanicima, a u kojima je navodio razloge i motive za napad na policajce.

”Istražioci su došli do poruka u kojima je napadač Еlmir S. naveo da su razlozi zbog kojih napada policiju `podržavanje cionista, želja za Еvropskom unijom, ubijanje nevinih muslimana i ubistvo šejha Jusufa Barčića (vođa i osnivač selefijskog pokreta u BiH koji je 2007. godine poginuo u saobraćajnoj nesreći u Tuzli)`”, otkriva izvor ATV-a.

Isti izvor navodi da napadač potiče iz porodice čiji je otac pripadnik vehabijskog pokreta, a sa istomišljenicima je često viđan u jednom kafiću u Bosanskoj Krupi.

Da se radi o islamskom ekstremisti ukazuje i njegov Fejsbuk profil koji je prepun islamističkih obilježja. Na pozadiskoj fotografiji profila nalazi se zastava ”Abdullah Azzam" brigade, odnosno militantne grupe i odjeljka zloglasne Al Kaide u Libanu.

Foto: BHRT/printskrin

Pratite nas i putem Vibera