NBA

Jokić ide kući: Denver ''prokockao'' plus 20, Minesota u finalu konferencije

  • 20.05.2024. 07:19

Košarkaši Minesote plasirali su se u finale Zapadne konferencije NBA plej-ofa, pošto su u sedmoj utakmici savladali kao gosti Denver Nagitse 98:90.

Minesota je napravila istorijski preokret kada su u pitanju sedme utakmice. Do sada se niko nije vratio iz minusa od 20 poena i većeg minusa od 11 poena na poluvremenu, ali eto uspjeli su Vukovi i osujetili veliki balkanski okršaj između Nikole Jokića i Luke Dončića.

Poput većine utakmica u ovogodišnjem plej-ofu, šampion je krenuo usporeno. Minesota je povela 12:5, ali su od tada Nagetsi odigrali gotovo savršeno odigrao prvo poluvrijeme. Posebno u odbrani. U prve dvije četvrtine Denver je primio samo 38 poena i na poluvremenu imao +15 – 53:38.

Denver je odlično krenuo i u trećoj četvrtini sa još pet poena i stekao +20 – 58:38. A onda, sasvim druga priča. Uloge su se obrnule. Minesota je pogađala, a istovremeno i zaključala koš. Samo u tih 12 minuta anulirala je razliku, dobila četvrtinu 28:14 i u poslednji kvartal ušla sa poenom zaostatka – 67:66.

Serija je nastavljena početkom posljednje četvrtine i Vukovi su poslije duže vremena vodili – 70:66. Denver se mnogo mučio, posebno u odbrani. Jokić jeste držao tim iznad vode sa tri trojke, ali gosti su imali mnogo raspoloženih igrača. Gober je imao nevjerovatan pogodak na isteku napada za 79:75, Tauns i Mekdenijels su u drugom dijelu imali fantastične košgeterske role, a u finišu je tihi heroj bio Dez Rid. Imao je dvije blokade nad Jokićem, zakucavanje i asistenciju Еdvardsu za trojku i +10 (92:82) tri minuta prije kraja, kada je bilo jasno da će Nagetsima biti skinuta šampionska kruna.



I kada se pogleda lista strijelaca apsolutno je jasno šta je odlučilo utakmicu. U Denveru su svoje isporučili Nikola Jokić (34 poena, 19 skokova i sedam asistencija) i Džamal Marej (35 poena), ali ostalih nije bilo. Porter je bio najefikasniji od ostatka ekipe sa samo sedam poena. Na drugoj strani čak šestorica dvocifrenih. Mekdenijels na kraju najefikasniji sa 23 poena, Tauns imao dabl-dabl od 23 poena i 12 skokova. Еdvards nije bio šuterski raspoložen, ali je ubacio 16 poena, imao osam skokova i sedam asistencija, a pored defanzivnih rola solidan napadački učinak imali su Rudi Gober sa 13 poena i devet skokova, kao i Rid sa 11 poena.

Minesota će u finalu Zapada igrati protiv Dalasa i imati prednost domaćeg terena. Što znači da će se prve dvije utakmice igrati u Mineapolisu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: