Kandidat SNSD-a za načelnika Istočne Ilidže

Vujičić: Gradnja urbanog dijela i centra Istočne Ilidže, uz rješavanje komunalnih problema

  • Izvor: SRNA
  • 25.09.2024. 08:51

Kandidat SNSD-a za načelnika opštine Istočna Ilidža Miroslav Vujičić istakao je da je na području ove lokalne zajednice neophodno uraditi detaljne urbanističke planove kako bi se gradio urbani dio i centar na sadašnjem lokalitetu Kazneno-popravnog zavoda Kula prema naselju Mladice, te rješavati životna pitanja građana, kao što su infrastrukturni i komunalni problemi.

"Sada na području Istočne Ilidže imamo razdvojene cjeline koje nisu povezane – Kasindo, Vojkovići, Mladice, Krupac i Dobrinja. Moj plan razvoja jeste da se naprave detaljni urbanistički planovi i da gradnju uz entitetsku liniju pomaknem u centralni dio opštine", izjavio je Vujičić Srni.

Vujičić je naveo da planira da, ako mu građani ukažu povjerenje, u dogovoru sa Vladom Republike Srpske izgradi potpuno novu zatvorsku jedinicu "Kula".

"Ideja mi je da pomaknemo zatvor `Kula`, ali ne u Kalinovik, kao što se nekada planiralo, već da se napravi nova zatvorska jedinica na prostoru `Еkonomije` kako bi zatvor ostane na području Istočne Ilidže", rekao je Vujičić.

Vujičić o proširenju sarajevskog aerodroma: Obustavićemo radove na svakom milimetru zemlje u Srpskoj!

Vujičić o proširenju sarajevskog aerodroma: Obustavićemo radove na svakom milimetru zemlje u Srpskoj!

Prema njegovim riječima, izgradnjom novog zatvora dobilo bi se od 50 do 60 dunuma slobodnog prostora na kojem bi se podigao urbani dio i centar opštine, čime bi razvoj Istočne Ilidže koji se trenutno oslanja na federalno Sarajevo bio preusmjeren prema naselju Mladice i prostoru gdje ima slobodne zemlje.

On je naglasio da se mora ulagati u izvorske kapacitete i rezervoarska postrojenja, što do sada nije radila Istočna Ilidža, te istakao da izvorišta na području opštine kao što su Krupac i Matića Vrelo nisu puštena u sistem, što zahtijeva hitno rješavanje, posebno kada se uzme u obzir da je ove godine bilo suše, a da su se stanovnici ove lokalne zajednice snabdijevali sa izvorišta sa područja Istočnog Novog Sarajeva.

"Istočna Ilidža u ovom obliku egzistira od 1996. godine, nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kada smo sa područja zapadne Ilidže prešli u njen istočni dio, odnosno na sadašnje četiri mjesne zajednice – Vojkovići, Kula, Kasindo i Dobrinja, koje postoje na ovom području", naveo je Vujičić.

Dodik: Vujičić će stajati na braniku Republike Srpske

Dodik: Vujičić će stajati na braniku Republike Srpske

On je istakao da je srpski narod izašao na teritoriju koja je pripala Republici Srpskoj, gdje su se organizovali i u ovih skoro 30 godina, izgradili svoje domove i stvorili uslove za život, a da taj trend razvoja, izgradnje i smještaja nije pratilo rukovodstvo opštine Istočna Ilidža.

Kandidat SNSD-a za načelnika opštine rekao je da i nakon tri decenije lokalna uprava nema funkcionalnu i vlastitu zgradu, već je podstanar u Kazneno-popravnom zavodu Kula, te naglasio da su to elementarne stvari koji se trebaju rješavati.

On je naglasio da je smještaj institucija prva stvar koja se mora realizovati, te dodao da je srpsko stanovništvo Ilidže napustilo najljepšu aleju u BiH i regionu.

"Napustili smo i parkove i hotele i sportske centre i još uvijek nismo, zahvaljujući neradu prethodnih garnitura, došli ni blizu stepena urbanog razvoja kao što je bila prijeratna Ilidža, a bila je među najljepšim opštinama u bivšoj Jugoslaviji", istakao je Vujičić.

Božović smijenio potpredsjednika SO Istočna Ilidža jer ga neće podržati na izborima

Božović smijenio potpredsjednika SO Istočna Ilidža jer ga neće podržati na izborima

On je rekao da, ako postane načelnik Istočne Ilidže, planira uređenje obale Kasindolskog potoka i izgradnju šetališta i aleja kao što je bilo na Ilidži prije Odbrambeno-otadžbinskog rata, kako bi ova lokalna zajednica bila prepoznatljiva.

Prema njegovim riječima, neshvatljivo je da se aktuelni načelnik Istočne Ilidže više bavi politikom, nego rješavanjem životnih problema građana i da je zbog svojih političkih stavova i stavova njegove partije napravio vještačku barijeru između opštine i Vlade Republike Srpske, pa čak i susjednih opština u kojima SDS nije na vlasti.

Vujičić smatra da je ovakav pristup bilo kojeg načelnika veoma loš, te da se načelnici lokalnih zajednica ne smiju baviti politikom iako su ih kandidovale političke partije.

"Kada budem načelnik moja namjera je da se bavim rješavanjem životnih pitanja građana Istočne Ilidže, a ne politikom. Baviću se rješavanjem infrastrukturnih i komunalnih problema", naglasio je Vujičić.

Višković: Vlada će zaštiti svoje građane i teritoriju u opštini Istočna Ilidža

Višković: Vlada će zaštiti svoje građane i teritoriju u opštini Istočna Ilidža

Govoreći o saradnji sa institucijama, on je naveo da ona mora postojati, kako sa republičkim, tako i sa onim na zajedničkom nivou, kao i da je suluda bilo kakva politička barijera usljed pripadnost različitim partijama, jer se to reflektuje na život građana.

"Nas je malo da bi bilo ko forsirao ili protežirao bilo kakvu partijsku politiku", poručio je Vujičić i istakao da svako ima svoje opredjeljenje, ali kada su građani i rješavanje njihovih problema u pitanju, tu ne smije biti razlike.

Vujičić je naveo i problem nedostatka parking mjesta na Dobrinji, te lošu organizaciju komunalnog preduzeća i odvoza smeća.

"Birači su imali priliku da vide kako funkcioniše SDS-ova vlast dugi niz godina, sa različitim načelnicima, a u posljednjih osam godina je to Marinko Božović, kada se ništa nije radilo na Istočnoj Ilidži", istakao je Vujičić.

Kapović Solomun: Struka i znanje se ne uvažavaju prilikom vođenja Grada Banjaluka

Kapović Solomun: Struka i znanje se ne uvažavaju prilikom vođenja Grada Banjaluka

On je dodao da je aktuelni načelnik za osam godina imao na raspolaganju skoro 100 miliona KM, a da se ne vidi da su sredstva uložena u infrastrukturu ove lokalne zajednice.

Vujičić je rekao da život ne traje 300 godina, te poručio građanima da ne gube četiri po četiri godine u izbornim ciklusima, već da se uvjere u ono što je očigledno, da investicioni ciklusi traju mjesec dana pred lokalne izbore i nakon toga administracija potpuno spava ili funkcioniše za i zbog sebe.

"Ovo je prilika građanima Istočne Ilidže da izaberu prosperitet, napredak ili da ostanu slijepa ulica koja su bili, nažalost, posljednjih 30 godina", poručio je Vujičić.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča

    ''Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.