Проф. др

Каповић Соломун: Струка и знање се не уважавају приликом вођења Града Бањалука

  • Извор: АТВ
  • 24.09.2024. 20:25

"Градоначелников парк" можда и најбоље приказује у каквом је стању Бањалука. Није јасно шта је он замислио инсталацијама у виду слова, осим што нису безбједна, у најмању руку изгледају чудно, а коштају као светог Петра кајгана.

Како "ј" као кишобран или "х" као ауто-пут? Јасно је да је поента промашена.

Зато предлажемо сљедеће:

А - као ауто-пут који је у катастрофалном стању или га у многим дијеловима града и нема;

Б - као бетонирани паркови;

В - као Врбас без обећаног колектора отпада - може и као вода, али ње у граду током љета углавном није било;

Г - као Градска управа у којој је запослено готово 900 људи и ако је на почетку мандата градоначелник обећавао резове;

Д - као Драшко Станивуковић којем ћемо испунити жељу да са њим све почиње и завршава.

Ако већ градоначелник већ није стручан и међу 900 људи у Градској управи нема довољно стручних људи да га посавјетују о томе како се руководи градом, могао је да потражи мишљење оних који јесу.

Проф. др Маријана Каповић Соломун истакла је за АТВ да, као неко ко се бави животном средином готово 20 година, није била контактирана од стане садашње Градске управе и није имала икакав допринос одржавању, планирању или развоју постојеће зелене инфраструктуре Града Бањалуке.

"Бањалука јесте била позната као крајишка љепотица која је имала заиста оптималан однос између сиве и зелене инфраструктуре, међутим, ми смо данас свједоци да просто зеленило није одржавано адекватно, постојећи паркови се нарушавају на начин да се додатно бетонирају без икаквог разлога", каже Каповић Соломун.

Она истиче да парк доминантно треба да чини зелена површина.

Купусиште - необезбијеђено градилиште, грађани забринути

Купусиште - необезбијеђено градилиште, грађани забринути

"Међутим, ми сада имамо ситуацију да чак некад и против мишљења људи који живе ту, ти паркови девастирају, чупају се коријена стабала, бетонирају се некакве површине и стављају скулптуре које у принципу не обављају никакву функцију осим неког можда визуелног ефекта који опет када ставимо у контекст потреба грађана урбаних зона апсолутно није потребна", рекла је Каповић Соломун.

Она истиче да нигдје није видјела да Градска управа има такав приступ према зеленилу.

"Када је Бањалука у питању, стање животе средине је такво да ми зими просто не можемо да дишемо од степена загађења, током љета немамо гдје да се сакријемо од екстремних температура", рекла је Каповић Соломун.

Са друге стране, како каже, имамо ријеку Врбас која је бисер и служи за развој туризма, али у коју се директно улијевају отпадне и канализацијске воде.

Она истиче да Градска управа није у стању да посложи приоритете на начин да их стука посавјетује шта је битно за један град.

Дијете повријеђено у Купусишту, град да обустави радове

Дијете повријеђено у Купусишту, град да обустави радове

"Имамо ситуацију да се праве градске плаже, да се уређују шеталишта што је заиста потребно једном граду па тако и Бањалуци, међутим, ако узмете у обзир да крај те плаже тече вода у коју се директно улијева канализација, онда се поставља питање колико је Градска управа у стању да одреди приоритет", рекла је Каповић Соломун.

Каповић Соломун истиче да је образовање и рад стављен у други план када је у питању Градска управа.

"Струка је удаљена из Градске управе и ако постоји, она изгледа нема право гласа да каже како треба водити и планирати, пројектовати и подизати нове паркове.  Парк у којем је постигнут споменик Твртку I Котроманићу није апсолутно парк него једна бетонизована површина која има понеко стабло и нешто мало траве", рекла је Каповић Соломун.

Станивуковић у предизборне сврхе користи и бесплатну легализацију

Станивуковић у предизборне сврхе користи и бесплатну легализацију

Са друге стране, како каже, парк код кина Козаре је такође озелењена површина гдје се апсолутно није водило рачуна о густини садње биљака која мора бити прилагођена градским условима.

"Струка се не уважава и знање се апсолутно не узима у обзир приликом вођења Града Бањалука", рекла је Каповић Соломун.

Она истиче да је то опет један популизам.

"Једно језеро је на око лијепо и у њега се сипа питка вода док са друге стране људи немају ту исту воду да напоје стоку, купају дјецу и да имају воду за пиће. Парк је лијеп и заиста на том мјесту треба да буде нека зелена површина, али то се гради и ради онда када ријешите проблеме паркинга, проблеме уписа дјеце у вртиће, проблеме питке воде, канализације по насељима, када се ријеши проблем колектор вода", каже Каповић Соломун.

Вјештачко језеро се пуни питком водом

Вјештачко језеро се пуни питком водом

Она истиче да Бањалука, као највећи град Српске, треба да буде примјер другим локалним заједницама како треба да се развија један град, али да видимо да у Бањалуци нема нити једне капиталне инвестиције у посљедње четири године.

"Све се свело на маркетинг, на популизам и промоцију култа личности", рекла је Каповић Соломун.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм