Crna Gora

Drama u Herceg Novom: Mrtve ribe plutaju po moru, zaražene opasnim virusom

  • Izvor: B92
  • 22.10.2024. 17:43

Direktorat za ribarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore upozorio je lokalno stanovništvo i turiste da ni slučajno ne jedu kernje.

"Pronađene ribe imaju vidljiva oštećenja na očima, koži i drugim dijelovima tijela. Veći broj jedinki je uočen kako pluta na površini vode. Pretpostavlja se da je riječ o VЕR-u, virusnoj infekciji uzrokovanoj Betanodavirusom, koja je u više navrata zabilježena i u drugim mediteranskim zemljama tokom ovog perioda godine", saopštili su iz Direktorata, pa dodali:

"Simptomi koji se uočavaju kod oboljelih jedinki u skladu su sa opisima ove infekcije u naučnoj literaturi, a virus se pojavljuje pri većim temperaturama mora", naveli su iz Direktorata, uz napomenu da su dojavu dobili od Instituta za biologiju mora.

Operisan Čeda Jovanović, hirurzi bili u sali 5 sati

Operisan Čeda Jovanović, hirurzi bili u sali 5 sati

Institut je dobio oboljeli primjerak bijele kernje (Еpinephelus aeneus) sa područja Herceg Novog.

Kako su dodali, konačna analiza oboljelog primjerka biće dostavljena u novembru, kako bi se izvršila PCR analiza i definitivno utvrdilo prisustvo pomenutog virusa.

"Apelujemo na građane da izbjegavaju konzumaciju oboljelih riba, dok ribare pozivamo da, ukoliko u ulovu primijete slične primjerke, iste dostave Institutu za biologiju mora radi daljih analiza.

Seka Aleksić otkrila da je sin Lepe Brene bio zaljubljen u nju

Seka Aleksić otkrila da je sin Lepe Brene bio zaljubljen u nju

Direktorat za ribarstvo je o ovoj pojavi obavijestilo Upravu za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove kako bi imali koordinisan i efikasan odgovor u u slučaju eventualnih novih nalaza oboljelih riba", zaključuju oni.

Pratite nas i putem Vibera

  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 Loto, Lutrija RS

    ''Loto, Lutrija RS

  • 20:10 Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:50 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:35 Aviondžije (12+)

    '''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:10 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.