Огласила се породица

Оперисан Чеда Јовановић, хирурзи били у сали 5 сати

  • Извор: Телеграф
  • 22.10.2024. 17:15

"Лидеру ЛДП-а Чедомиру Јовановићу оперисана је кичма на ортопедији Универзитетског клиничког центра Србије и он се успјешно опоравља", потврдили су за Танјуг чланови његове породице.

Оперативни захват је јуче извео тим спиналног хирурга Славише Загорца и како је објашњено ради се о веома комплексној интервенцији на четвртом и петом лумбалном пршљену, дискусу и спиналном каналу.

Јовановић је на опрационом столу провео готово пет сати током којих су му пршљенови стабилизовани са четири титанијумска шрафа и титанијумским прстеном. Упркос тежини интервенције, резултати постопетативне дијагностике су показали да је тим хирурга Загорца веома успјешно извео операцију.

Чедомир Јовановић завршио у болници: Мора хитно на операцију

Чедомир Јовановић завршио у болници: Мора хитно на операцију

Политичар се већ осјећа боље, ослобођени спинални нерв му је вратио све функције десне ноге, а титанијумски диск и шрафови потпуну стабилност кичме. Очекује се да ће током дана направити прве кораке, што је и посљедња фаза оперативног процеса којим се успоставља пуна функција кичме, преносе медији.

Иначе, Јовановић је неколико дана прије операције био на ортопедији УКЦС гдје је припремљен за операцију. Ријеч је о повреди кичме коју Јовановић има од експедиције Каракорум 2013. када је на позив пакистанске владе био дио тима који је симболично састављен од 12 алпиниста, муслимана, јевреја и хришћана (католици, протестанти и православци) који су у зимским условима покушали успон на врх К2 са пакистанске стране.

Повремена погоршања и проблеме које је изазивала повреда четвртог и петог пршљена лидер ЛДП-а до сада је рјешавао конзервативним терапијама, али се током септембра ситуација исломпликовала у постепено одузимање десне ноге.

Након дијагностике и консултације са највећим стручњацима за неурохирургију у Србији договорена је хитна операција кичме како се пареза не би погоршала у парализу десне ноге. Због тих компликација у дијагностици су консултовани неурохирурзи са клинике у Минхену који су прије двије године помогли српским љекарима у првој операцији те врсте која је изведена у Србији.

Јовановићу је понуђен и одлазак на операцију у Минхен, али је он то одбио, јер има апсолутно поверење, како је речено, у српске стручњаке који су и до сада, упркос врло озбиљним повредама и компликованим хируршким захватима, изванредно решавали све тешке ситуације.

Подсетимо, професор Горан Тулић је успешно оперисао Јовановића у марту и практично му спасио десно колено, после више операција, упркос томе што му је још 2016. године на једној од реномираних ортопедских клиника у свету речено да је једино решење уградња протезе.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.