Njegova svetost patrijarh srpski

Patrijarh Porfirije blagoslovio novi kulturni centar u Osijeku

  • Izvor: SRNA
  • 18.10.2024. 21:34

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, koji boravi u kanonskoj poseti Еparhiji osečkopoljskoj i baranjskoj, osvetio je večeras prostorije novoizgrađenog Srpskog kulturnog centra u Osjeku.

Srpski kulturni centar je otvoren u maju kao rezultat saradnje Srpskog narodnog veća /SNV/ i Еparhije osečkopoljske i baranjske, uz finansijsku podršku Kancelarije za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Hrvatske.

Patrijarh srpski blagoslovio je sve koji žive i rade u ovom centru.

Predsednik SNV-a Milorad Pupovac istakao je da je ovo događaj od velikog značaja za pravoslavne vernike u Osjeku, zahvalivši se svima koji su pomogli u realizaciji projekta Srpskog kulturnog centra, te patrijarhu Porfiriju na duhovnim porukama.

"Želimo da ovo bude mesto u koje niko neće zaziriti od ulaska, u kojem će naši sunarodnici u slobodi i bez straha stvarati", rekao je Pupovac.

Povodom kanonske posete Njegove svetosti, prethodno je u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Osjeku služena doksologija.

Patrijarh Porfirije je u besedi poručio da je ispunjen Božijim blagoslovom gde god da sreće pravoslavni narod.

"Posebno emotivno sam ganut kada dolazim u ove krajeve, jer sam proveo ne mali broj godina na ovim prostorima i znam ispite, iskušenja i izazove svih ljudi koji ovde žive", istakao je patrijarh.

Njegova svetost je naveo da još bolje poznaje "dubinu gladi, potrebe za Bogom i za zajednicom u ljubavi sa čovekom ko god on bio i kako god se zvao".

"Da nije tako, bio bi besmislen ovaj svet i ovaj život", rekao je patrijarh Porfirije.

Sutra, drugog dana kanonske posete Еparhiji osečkopoljskoj i baranjskoj, patrijarh Porfirije će osvetiti Saborni hram svetog velikomučenika Dimitrija u Dalju.

Sveta arhijerejska liturgija biće služena u 9.00 časova, saopšteno je na sajtu Еparhije.

Pratite nas i putem Vibera