Hrvatska

Za jedan posao nudili 59.000 KM, niko se nije javio

  • Izvor: Večernji.hr
  • 30.09.2024. 13:00

Bigl koji može nanjušiti evre, ali i heroin. Bila je to ideja Ministarstva finansija Hrvatske, odnosno Carinske uprave koja je bila spremna dati 30 hiljada evra koja (skoro 59.000 KM), u svrhu detekcije novca i droga, može obučiti dva psa stara između 10 i 30 mjeseci, a s njima i četiri carinska službenika koja će istim tim psima "rukovati".

Bigl je samo jedna od vrsta koja je dolazila u obzir, u Carini su rekli da im je u redu da to budu i mađarska vižla, njemački ptičar, labrador, retriver ili španijel, dok god im je zdravlje savršeno. Dokazati se ono moralo RTG snimkama kukova i laktova, ali i nalazom stanja kičme, a Carinska uprava zadržala je pravo i da sama pse pregleda.

Znate li kako je most Gazela dobio ime?

Znate li kako je most Gazela dobio ime?

"Provjera psa obuhvata provjeru fizičke kondicije psa, reakcije na posebne uslove, izdržljivosti, oštrine (naravi), okretnosti, ponašanja u traganju, znatiželje, zanimanja za bačene predmete, reakcije u mračnim prostorijama, reakcije na pucanj, reakcije na druge ljude i životinje, snalaženje na pokretnim stepenicama i trakama s pošiljkama, reakciju na sužene prostore te buku zrakoplova i teretnih vozila – da pas ne smije reagovati ni na kakvu smetnju u okolini dok je na dužnosti", propisali su u konkursu iz Carinske uprave, koja je ostavila sebi i mogućnost da, nakon sto dana, pse vrati i uzme "zamjenske" ako oni ne ispunjavaju sve postavljene uslove.

Povrijeđene glave, uznemirena i u strahu: Duška opisala napad na nju i supruga

Povrijeđene glave, uznemirena i u strahu: Duška opisala napad na nju i supruga

Ono za šta su psi trebali biti sposobni kad sama njihova obuka završi jeste da mogu detektovati skriveni predmet bez obzira na vremenske uslove, da imaju dobar instinkt hvatanja stvari u letu, dok se treningom trebalo osigurati i da je pas socijalizovan i otporan na spoljašnje distrakcije (zvučne i vizuelne) te da, uprkos njima, bez problema može pretraživati zadato područje, piše "Večernji".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Naša Srpska

    ' Naša Srpska

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.