Trend za svaku osudu

Imućniji roditelji traže od direktora škola da im šalju zadatke koje će djeca imati na testovima

  • Izvor: Kurir
  • 11.10.2024. 22:30

Zavladao novi trend koji je za svaku osudu: Imućniji roditelji počeli da traže od direktora pojedinih škola da im šalju zadatke koje će deca imati na testovima!

U Srbiji, a prije svega Beogradu, zavladao je novi trend koji je za svaku osudu: pojedini imućniji roditelji od direktora nekih škola zahtijevaju da im dan prije testa, tj. kontrolnog, dostave pitanja ili zadatke koje će njihovo dijete imati. A sve to kako bi od svog sina ili kćerke stvorili lažnog odlikaša, što da ne i vukovca.

Onda ti direktori koriste svoje prijateljske odnose sa određenim nastavnicima da dođu do cilja. Ukoliko s nekim nastavnicima ne mogu da se dogovore, izvrše pritisak na njih, koji iz nekog razloga moraju da im se povinuju. I tako djeca dobijaju sve na tacni. Ne od svakoga, naravno!

Velike poplave u svetom gradu - voda nosi sve pred sobom

Velike poplave u svetom gradu - voda nosi sve pred sobom

Ako je ovoga bilo i ranije, sada je počelo da se ozbiljno širi. Postavlja se pitanje kakve to generacije stvaraju roditelji, ali i direktori i nastavni kadar koji na to iz ovog ili onog razloga pristaju. Valja podsjetiti i da se tokom onlajn nastave koju je iznjedrila epidemija virusa korona broj odlikaša na kraju osmog razreda povećao u odnosu na vrijeme prije korone. Nakon svega, da li bi trebalo da čudi što je svaki osmi svršeni osnovac nosilac Vukove diplome?!

"To je sramno i neprihvatljivo! Ako mi mlade ljude formiramo prevarama, mućkama i učimo ih da na taj način dolaze do uspjeha, pa to je nešto najgore za ovo društvo. Predlažem da se direktorima i nastavnicima koji se bavim ovim prljavim poslovima da otkaz ili čak da se oduzme licenca“, istakao je za Kurir Milorad Antić, predsjednik Foruma srednjih stručnih škola i potpredsjednik Sindikata radnika u prosvjeti Srbije.

Zašto je Ilon Mask svojoj kompaniji dao ime Tesla

Zašto je Ilon Mask svojoj kompaniji dao ime Tesla

Dodaje da se ne može formirati društvo na bazi poklanjanja ocjena i datih testova.

"Roditelji uče djecu da dođu do cilja ne birajući sredstva i povređujući druge ljude. Direktori i nastavnici koji to rade uopšte nisu za obrazovno-vaspitni proces. Vjerujem da oni koji to čine imaju neke privilegije i benefite. Kakve generacije možemo da iznjedrimo ako ih učimo prevarama? Sutra će i oni tako učiti svoju djecu. Stvaramo generacije koje će se i u budućnosti baviti prevarama i koje neće znati da razmišljaju na pravi način“, naglasio je.

Kaže da nije ni čudo koliko imamo vukovaca i odlikaša nakon korone kada im je sve bilo maksimalno olakšano. 

"Bilo je i poklanjanja ocjena i svega, a sada imamo ovu skandaloznu situaciju koja ne smije da postoji u društvu“, jasan je.

Takva djeca imaće manje znanja, a druga će biti diskriminisana, smatra Dobrivoje Marjanović, predsjednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Domaćinu Ljubiši ukrali 21 jagnje

Domaćinu Ljubiši ukrali 21 jagnje

"Nastavnik sam, ali sam i roditelj, nikada mi nije palo na pamet da takve stvari radim. To je besmisleno! Nadam se da, i ako to postoji, da je to u nekom minimalnom obliku. Moguće da se dešava, isto kao što je bila moguća i kupovina diploma, prodaja testova za malu maturu. Ljudi koji čine takve stvari treba i da odgovaraju, onaj ko zna za to, treba da prijavi policiji“, naveo je Marjanović.

Kaže da to nije pedagoški pristup i roditelji ne bi trebalo da čine to jer ne čine uslugu svom djetetu. 

"Omogućiće im trenutno da manje radi, a školovanje treba da se svodi na sticanje znanja“, kaže on.

Sociolog Bojan Panaotović: Roditelji prave mekušce od djece

Za sociologa Bojana Panaotovića ova pojava je užasavajuća.

"Roditelji koji vrše pritisak na direktore, nastavnike i profesore prvo bi trebalo da imaju u vidu da čine medvjeđu uslugu svojoj djeci zato što onaj ko nije prošao regularni proces školovanja ili koji je kupio diplomu, taj neće biti kadar da bude dobar profesionalac u bilo čemu. Na stranu to što je nemoralno, nasilnički, vulgarno i nezdravo prijetiti ljudima u bilo kom smislu. Prva stvar koja je loša i rđava upravo je za tu djecu, jer život neće najavljivati provjere znanja, život će istresti to pred naše oči, onako kako logika života to nalaže. Novcem možete kupiti mnogo toga, ali psihološku stabilnost, zdravu ličnost, dobrog profesionalca ne možete novcem da obezbijedite. Roditelji će napraviti samo mekušce i socijalne invalide od svoje djece“, kaže on.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: