Oglasila se porodica

Operisan Čeda Jovanović, hirurzi bili u sali 5 sati

  • Izvor: Telegraf
  • 22.10.2024. 17:15

"Lideru LDP-a Čedomiru Jovanoviću operisana je kičma na ortopediji Univerzitetskog kliničkog centra Srbije i on se uspješno oporavlja", potvrdili su za Tanjug članovi njegove porodice.

Operativni zahvat je juče izveo tim spinalnog hirurga Slaviše Zagorca i kako je objašnjeno radi se o veoma kompleksnoj intervenciji na četvrtom i petom lumbalnom pršljenu, diskusu i spinalnom kanalu.

Jovanović je na opracionom stolu proveo gotovo pet sati tokom kojih su mu pršljenovi stabilizovani sa četiri titanijumska šrafa i titanijumskim prstenom. Uprkos težini intervencije, rezultati postopetativne dijagnostike su pokazali da je tim hirurga Zagorca veoma uspješno izveo operaciju.

Čedomir Jovanović završio u bolnici: Mora hitno na operaciju

Čedomir Jovanović završio u bolnici: Mora hitno na operaciju

Političar se već osjeća bolje, oslobođeni spinalni nerv mu je vratio sve funkcije desne noge, a titanijumski disk i šrafovi potpunu stabilnost kičme. Očekuje se da će tokom dana napraviti prve korake, što je i posljednja faza operativnog procesa kojim se uspostavlja puna funkcija kičme, prenose mediji.

Inače, Jovanović je nekoliko dana prije operacije bio na ortopediji UKCS gdje je pripremljen za operaciju. Riječ je o povredi kičme koju Jovanović ima od ekspedicije Karakorum 2013. kada je na poziv pakistanske vlade bio dio tima koji je simbolično sastavljen od 12 alpinista, muslimana, jevreja i hrišćana (katolici, protestanti i pravoslavci) koji su u zimskim uslovima pokušali uspon na vrh K2 sa pakistanske strane.

Povremena pogoršanja i probleme koje je izazivala povreda četvrtog i petog pršljena lider LDP-a do sada je rješavao konzervativnim terapijama, ali se tokom septembra situacija islomplikovala u postepeno oduzimanje desne noge.

Nakon dijagnostike i konsultacije sa najvećim stručnjacima za neurohirurgiju u Srbiji dogovorena je hitna operacija kičme kako se pareza ne bi pogoršala u paralizu desne noge. Zbog tih komplikacija u dijagnostici su konsultovani neurohirurzi sa klinike u Minhenu koji su prije dvije godine pomogli srpskim ljekarima u prvoj operaciji te vrste koja je izvedena u Srbiji.

Jovanoviću je ponuđen i odlazak na operaciju u Minhen, ali je on to odbio, jer ima apsolutno poverenje, kako je rečeno, u srpske stručnjake koji su i do sada, uprkos vrlo ozbiljnim povredama i komplikovanim hirurškim zahvatima, izvanredno rešavali sve teške situacije.

Podsetimo, profesor Goran Tulić je uspešno operisao Jovanovića u martu i praktično mu spasio desno koleno, posle više operacija, uprkos tome što mu je još 2016. godine na jednoj od renomiranih ortopedskih klinika u svetu rečeno da je jedino rešenje ugradnja proteze.

Pratite nas i putem Vibera

  • 19:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 20:00 Loto, Lutrija RS

    ''Loto, Lutrija RS

  • 20:10 Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:50 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:35 Aviondžije (12+)

    '''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:10 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.