Kosovo

Priština prisvaja zemlju opštine Gračanica

  • Izvor: SRNA
  • 11.10.2024. 22:57

Opština Gračanica saopštila je da je vlada privremenih prištinskih institucija donijela odluku da prisvaja 13 hektara i 33 ara opštinske imovine u naselju Padalište radi realizacije projekta izgradnje "Kosovskog rezidencijalnog centra za autizam, Daunov sindrom i invalidnost za djecu i starije osobe".

"Ne ulazeći u suštinu ni u namenu centra kao i njegovog funkcionisanja u budućnosti smatramo da odluka vlade o oduzimanju opštinske imovine sramna i nedemokratska opcija čiji je cilj destabilizacija i ugrožavanje javnog interesa lokalnog stanovništva", naveli su iz opštine Gračanica koja je uputila protest zbog odluke.

Kako navode, opština Gračanica nije imala uvid u odluku koja je donesena bez prethodnih konsultacija i opštinske saglasnosti, te naglašava da je o oduzimanju zemljišta saznala iz ove odluke.

Milanu stalo srce dok je cijepao drva da prehrani djecu

Milanu stalo srce dok je cijepao drva da prehrani djecu

Traži od vlade privremenih institucija preispitivanje i povlačenje odluke o oduzimanju zemljišta, kao i da se poštuju prava lokalnih stanovnika i njihov glas u ovom postupku.

Takođe, zatraženo je i da organizuje javne rasprave o projektu i njegovom uticaju na zajednicu sa stanovništvom opštine i opštinskim nadležnim organima.

Opština Gračanica traži od Prištine i odgovor na pitanje "na osnovu kojih je analiza i statistika izabrala baš Gračanicu za mjesto gdje će se graditi ovakav Centar"?

Pratite nas i putem Vibera