Njih 36 pružiće pomoć

Spasioci iz Srbije krenuli u ugrožena područja u BiH

  • Izvor: Telegraf
  • 06.10.2024. 07:35

Potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ispratio je jutros iz Uprave za vanredne situacije u Beogradu vatrogasce-spasioce iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca, koji će se spojiti na graničnom prelazu Mali Zvornik sa ostatkom Specijalističkog tima MUP-a, a zatim uputiti u poplavom i klizištima pogođena područja Bosne i Hercegovine.

- Pet sati je i devet minuta, kao što smo najavili, odavde ispred sjedišta Sektora za vanredne situacije za grad Beograd Ministarstva unutrašnjih poslova kreću naši Specijalistički timovi za spasavanje za Bosnu i Hercegovinu. Kao što smo izjavili, po nalogu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je javno iskazao spremnost Srbije da pomogne Bosni i Hercegovini u ovom teškom trenutku kada je BiH zadesila prirodna katastrofa, poslije ogromnih poplava i klizišta, gdje je bilo i ljudskih žrtava i velike materijalne štete, a takođe i na osnovu pisma koje je premijer Miloš Vučević uputio organima Bosne i Hercegovine, gdje je još jednom iskazao spremnost Srbije za pomoć - rekao je ministar Dačić.

On je istakao da se Republika Srbija, odnosno Sektor za vanredne situacije MUP-a svega nekoliko minuta nakon što je Bosna i Hercegovina zvanično zatražila pomoć, odmah oglasio i ponudio Bosni i Hercegovini da pomogne u svemu što je neophodno.

Dječak ubica ispričao kako je počinio masakr u ''Ribnikaru'' - Želio sam da izvršim ovaj čin

Dječak ubica ispričao kako je počinio masakr u ''Ribnikaru'' - Želio sam da izvršim ovaj čin

- U ovom momentu kreću naši specijalistički timovi, odnosno 36 pripadnika naših Specijalističkih timova za spasavanje Sektora za vanredne situacije MUP-a sa 12 vozila koji čine timovi iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Valjeva i Užica i ljudi iz sjedišta Sektora za vanredne situacije. Takođe, javno preduzeće "Srbijavode" kao član Republičkog štaba za vanredne situacije upućuje dva bagera, kao prvu pomoć BiH, a mi smo iskazali i spremnost da pomognemo za sve ostalo što je potrebno, ako treba još inženjerskih mašina, bagera, kamiona, ali i helikoptera za spasavanje - istakao je ministar Dačić.

Ministar Dačić rekao je da će srpski timovi biti upućeni u rejon Jablanice, odnosno gdje organi BiH odrede da je najkritičnije u određenom trenutku.

Ispovijest Suada i Dženane koji su izgubili devet članova porodice u poplavama: Ostali smo bez svega, svejedno nam je

Ispovijest Suada i Dženane koji su izgubili devet članova porodice u poplavama: Ostali smo bez svega, svejedno nam je

- Još jednom da ponovim, da je Srbija odmah reagovala poslije upućivanja poziva od strane BiH, poslije svega nekoliko minuta, i kao što vidite, već poslije nekoliko sati naše ekipe kreću na put. Želim im srećan put i uspješan rad, da spasu što više mogu ljudskih života i da pomognu Bosni i Hercegovini da što prije izađe iz ove velike prirodne i elementarne katastrofe. Odavde iz Beograda kreću timovi iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca koji će se spojiti sa timovima iz Užica i Valjeva u Malom Zvorniku, odatle će krenuti u BiH. Mi ćemo ih takođe u Malom Zvorniku sačekati kada se vrate - kazao je ministar Dačić.

Ministar je poručio pripadnicima Sektora za vanredne situacije da svojim učinkom u BiH predstave Srbiju na najbolji mogući način.

Ovo je hrabra majka koja je plivala kroz bujicu kako bi spasila svoju kćerku

Ovo je hrabra majka koja je plivala kroz bujicu kako bi spasila svoju kćerku

- Rekao sam svim momcima koji polaze da ovo nije samo misija koja se zasniva na njihovom poslu za koji su se školovali i za koji rade, a to je Sektor za vanredne situacije i spasavanje ljudi, već na neki način jeste i diplomatska misija, odnosno da oni predstavljaju cijelu Republiku Srbiju na najbolji mogući način - kazao je ministar Dačić.

(Foto: MUP Srbije)

Pratite nas i putem Vibera

  • 08:00 Agrar

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu.

  • 08:30 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 10:00 Autošop magazin

    Za ljubitelje automobilizma, auto tržišta i najnovijih informacija o vašem ljubimcu.

  • 10:30 Gola nauka, dokumentarni program

    ' Gola nauka, dokumentarni program

  • 11:30 Agrar (R)

    Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu.

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.