Beograd

Vučić: Putin mi je dva puta ponovio jednu rečenicu

  • Izvor: Agencije
  • 20.10.2024. 17:34

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Kako je Vučić rekao, glavna tema je bila godišnjica oslobođenja Beograda, ali je iskoristio priliku i da se zahvali ruskom predsjedniku što je Rusija obezbijedila dovoljnu količinu gasa za Srbiju.

"Upravo sam završio razgovor sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom. Gotovo dvije i po godine nismo razgovarali. Imali smo dobar, otvoren, dug i sadržajan razgovor", navodi Vučić u snimku.

Majci petoro djece treba pomoć: Kristina se bori uprkos lošim prognozama

Majci petoro djece treba pomoć: Kristina se bori uprkos lošim prognozama

"Govorili smo naravno o onome što je bio povod, a to je 80 godina od oslobođenja Beograda, zahvalio sam se predsjedniku Putinu na čestitkama, i ukazao na nepokolebljiv i slobodarski duh srpskog naroda i zahvalnost Srbije i našeg roda jedinicama Crvene armije koje su zajedno sa srpskim jedinicama učestvovale u oslobađanju našeg glavnog grada", kaže i dodaje:

"Razmijenili smo mišljenje o svim važnim bilateralnim pitanjima, i onim ekonomskim, i posebno sam se zahvalio predsjedniku Putinu na tome što je preko Aleksija Milera učinio to da Rusija i ove zime obezbijedi dovoljne količine gasa za Republiku Srbiju, na nivou od 6 miliona kubnih metara, plus 2 miliona, plus 3 miliona... Ovo je shema koju ste zapamtili još iz prethodnih godina, koja je za nas od izuzetnog značaja, po vrlo povoljnim cijenama". 

"Zahvalio sam se, a razgovore i ono što je iz prošlosti zaostalo da se pregovara, i da se ispuni, obojica smo izrazili nadu da će kompromisnim rešenjima u narednom periodu biti riješeno. Takođe smo govorili i o drugim ekonomskim pitanjima, važnoj saradnji, a naravno i o svim važnim političkim pitanjima. Dio toga reći ću sutra u večernjem terminu na programu RTS-a, ali ono što mogu da kažem to je da sam izrazio nadu, baš kao i prije dvije i po godine da Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji, kao što sam pokazao izuzetnu zahvalnost i za podršku našim naporima u Ujedinjenim nacijama po pitanjima različitih rezolucija, a posebno stalnu podršku teritorijalnom integritetu Republike Srbije. To je nešto što se neće menjati", nastavio je Vučić.

Ko je Nada koja je ostavila čitulju Gadafiju: Voljena Kćerka Libije

Ko je Nada koja je ostavila čitulju Gadafiju: Voljena Kćerka Libije

Malo kasnije, tokom otvaranja izložbe "Vojna diplomatija na putu ka slobodi: O sovjetsko-jugoslovenskoj vojnoj diplomatiji tokom Velikog Otadžbinskog rata 1941-1945.", predsjednik Srbije ponovo se osvrnuo na razgovor sa ruskim predsjednikom. 

"Predsjednik Rusije mi je uputio poziv da sljedeće godine 9. maja prisustvujem obilježavanju Dana pobjede nad nacizmom. Razgovarali smo kao ljudi koji se dugo poznaju, kao prijatelji i to je bio lični razgovor", rekao je Vučić. 

"Rečenica koju je Putin dva puta ponovio je: ono što je dobro za Srbiju dobro je i za Rusiju, ono što je dobro za Srbe, dobro je za Ruse", naglasio je Vučić.

Pratite nas i putem Vibera