Predsjednik Srbije

Vučić u Njujorku: Mir važniji od svega, iako moćne sile rade protiv malih zemalja

  • Izvor: Agencije
  • 23.09.2024. 07:21

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u Njujorku, na Samitu o budućnosti u UN, da je nevjerovatno sa koliko laži i licemerja velike sile rade protiv malih zemalja koristeći mir i međunarodno pravo u svoju korist.

"Naravno, jako je bitno imati mir, a ne konflikte i sukobe. I ne želim da ponavljam neke prazne priče, pošto se međunarodno pravo primjenjuje, uglavnom, više na velike sile, a ne na one male. Ako pričamo o najmoćnijim zemljama, nevjerovatno je sa koliko laži i sa kojim licemerjem se zapravo radi protiv malih zemalja", rekao je Vučić na dvodnevnom Samitu o budućnosti, u okviru 79. sjednice Generalne skupštine UN, koji je uvod u generalnu debatu  24. septembra.

Predsjednik Srbije je istakao da je mir važniji od svega.

"Mir je jako važan, ali i velike zemlje jako često koriste mir u svoju korist, a drugi dosta gube u tome. Svi akteri, bez izuzetaka, će se pozivati na međunarodno pravo u svoju korist. A namjerno zaboravljaju ono što su sve radili i što rade danas. Tako da sve te velike sile treba podsjetiti na to da ne treba da krše prava. Srbija podržava plan generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i podržava Pakt budućnosti, bez obzira na to što želimo da vidimo više kompromisa", rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Ljubiša Petrović udario na politiku Aleksandra Vučića!

Ljubiša Petrović udario na politiku Aleksandra Vučića!

Predsjednik Srbije je istakao da će se Srbija odupreti svim "woke" pokretima koji se nameću njenim tradicionalnom vrijednostima.

 "Srbija je na svom evropskom putu i za razliku od mnogih poštuje norme i regulativu međunarodnog prava. Istovremeno, Srbija je moderna zemlja sa velikom stopom rasta i nije spremna da žrtvuje svoje tradicionalne vrijednosti", rekao je Vučić.

On je ocijenio da su za Srbiju bitne teme održivi razvoj, finansijski razvoj, međunarodni mir i bezbjednost, nauka, tehnologija i digitalna saradnja, mlade generacije i transformisanje globalnog upravljanja.

"Svakako da Srbija podržava ono što je bitno i da pitanje klimatskih promjena jeste nešto što, kao i Kina, podržava. Vjerujemo da će SAD i UN imati više razumijevanja za postojeću finansijsku arhitekturu", rekao je on.

Vidikovac vrijedi koliko i dugovanja prema osjetljivim kategorijama

Vidikovac vrijedi koliko i dugovanja prema osjetljivim kategorijama

Predsjednik je poručio da Srbija vjeruje da zaslužuju pažnju napomene Brazila i Rusije vezane za klimatske promjene, jer su one fokusirane na bezbjednost.

"Srbija vjeruje da je jako bitno naći balans između zapadnih interesa i vladavine prava i zahtjeva mnogih drugih država, kada pričamo o porodicama i tradicionalnim vrijednostima, jer ljudska prava su jedna stvar, a zloupotreba ljudskih prava može da se kosi sa nekim tradicionalnim pravima koje mnoge zemlje ne mogu da prihvate, posebno ako pričamo o porodičnim vrijednostima. Te vrijednosti su nešto što Republika Srbija njeguje", rekao je Vučić.

Pratite nas i putem Vibera

  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 09:00 Serija: Krvavo cvijeće (R) (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (R) (12+)

    ''''''''''''Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.