Kazanj

Еvo koje su glavne teme Samita BRIKS-a

  • Izvor: Agencije
  • 22.10.2024. 09:34

Glavne teme Samita BRIKS-a, koji počinje danas u ruskom gradu Kazanju, biće jačanje multilateralizma, integrisanje novih članica organizacije i regionalni izazovi, javlja RIA Novosti.

Na trodnevnom samitu učestvovaće zvaničnici iz 36 zemalja, uključujući 22 lidera, kao i predstavnici šest međunarodnih organizacija, među kojima su direktor Nove razvojne banke BRIKS-a Dilma Rusef i generalni sekretar UN Antonio Guteres. U samitu će učestvovati i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i predsjednik Palestinske uprave Mahmud Abas.

Priča o zbrci koja nastaje dvaput godišnje

Priča o zbrci koja nastaje dvaput godišnje

Domaćin samita biće predsjednik Rusije Vladimir Putin, koji će održati brojne bilateralne sastanke, uključujući one sa liderima Indije, Kine, Južnoafričke Republike, Еgipta, Turske i Irana. Putin će sa razgovarati telefonom predsjednikom Brazila Luizom Inasiom Lulom da Silvom, koji zbog ranije povrede glave neće biti prisutan u Kazanju.

Prvog dana planiran je doček svjetskih lidera uz svečano otvaranje samita, dok će plenarna sjednica biti održana sutra. Putin će u četvrtak, 24. oktobra, održati konferenciju za novinare na kraju samita.

Šta je ovo: Na Marsu snimljen jeziv prizor

Šta je ovo: Na Marsu snimljen jeziv prizor

Za Samit BRIKS-a akreditovani su i predstavnici zapadnih medija, čiji će novinari prisustvovati i bilateralnim sastancima predsjednika Rusije i stranih lidera na marginama foruma.

Novinari agencija AP, Rojters, AFP i ЕPA prijavljeni su danas za brojne događaje na marginama foruma, kao i za neformalni ručak lidera u Gradskoj kući. Isto važi i za događaje drugih dana, uključujući Putinovu konferenciju za štampu, piše "Sputnjik".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: