Nevrijeme

Florida se priprema za najveću evakuaciju od 2017. zbog oluje Milton

  • 07.10.2024. 11:02

Američka država Florida priprema se za najveću evakuaciju stanovništva od 2017. godine zbog oluje Milton, koja je dobila jačinu uragana dok se kretala preko Meksičkog zaliva ka zapadnoj obali Floride.

Meteorolozi predviđaju da će Milton, koji je u nedjelju ojačao i iz tropske oluje prešao u uragan, stići do kopna u srijedu ujutru kada će najvjerovatnije pogoditi oblast u blizini gusto naseljenog područja Tampa Beja na zapadnoj obali Floride, saopštio je američki Nacionalni centar za uragane sa sjedištem u Majamiju, prenio je Rojters.

Guverner Floride Ron Desantis upozorio je da bi oluja Milton mogla da ojača i izazove prekid snabdijevanja električnom energijom većeg broja stanovnika nego što je to izazvao uragan Helena pre desetak dana u više američkih država, prenio je Rojters.

U međuvremenu, američki predsjednik Džozef Bajden naredio je da se angažuje još 500 vojnika na sanaciji posljedica koje je izazvao uragan Helena, povećavajući broj pripadnika vojnog osoblja na 1.500.

I dalje traje potraga za nestalim u Jablanici i Konjicu

I dalje traje potraga za nestalim u Jablanici i Konjicu

Bajdenova administracija odobrila je 137 miliona dolara federalne pomoći i obećala dodatnu pomoć, pošto se predviđa da će šteta od uragana Helena dostići milijarde dolara.

Američke države Sjeverna Karolina, Florida i veliki dio Južne Karoline još se oporavljaju od posljedica koje je izazvao uragan Helena.

Više od 200 ljudi poginulo je u šest američkih država u uraganu Helena, što ga čini najsmrtonosnijim otkako je 2005. godine u uraganu Katrina poginulo skoro 1.400 ljudi.

Pratite nas i putem Vibera