Поплаве

И даље траје потрага за несталим у Јабланици и Коњицу

  • Извор: Аваз
  • 07.10.2024. 10:42

Од раних јутарњих сати сви спасилачки тимови и све службе су на терену и претражују простор у потрази за несталим на подручју Јабланице, потврдио је Дарко Јука, шеф Уреда за односе с јавношћу Владе Херцеговачко-неретванског кантона.

"Нажалост, како вријеме одмиче, наде у то да ће бити сретних исхода све је мање, а потрага траје за девет особа, пет на подручју Јабланице и четири у Коњицу које се, службено, воде као нестали. Упоредо с потрагом, интензивно се ради на свему другом, чишћењу путних праваца, поправкама електро и водоводне мреже. Такођер, треба размишљати и о спречавању појаве заразних болести тако да су екипе Завода за јавно здравство активиране, док екипе Дома здравља Мостар шаљу појачање са својим тимовима тако да се са свих аспеката ради све што се може", рекао је Јука за "Аваз".

Додао је да ће данас засиједати и Влада ХНК, као и Кризни штаб ЦЗ ХНК.

Из Оперативног центра ЦЗ ХНК навели су да на подручју Коњица сва грађевинска оператива коју посједују ради на санацији катастрофалних посљедица.

"Рано јутрос велики број грађевинских машина из Републике Словеније стигло је као помоћ и јутрос се уводе у рад. Јучер је велики број добровољаца учествовао у чишћењу гд‌је су увјети дозвољавали. Горске службе спашавања су се пробијале до села и вршила се евакуација становништва. Процјена је да у више од 10 села помоћ још није дошла због огромних штета на путевима и велике удаљености. Углавном су то планинска села испод Битовње", стоји у извјештају.

И даље се ради на рашчишћавању путева у Дрежници. Пут према Диви Грабовици је очишћен. Комисија за процјену штете данас излази на терен, преноси Аваз.

Пратите нас и путем Вибера