Izvor:
Radio Sarajevo
05.05.2025
19:56
Komentari:
0Krompir je nezaobilazna namirnica u gotovo svakoj kuhinji – bilo da ga pripremate kao glavno jelo, pečen s omiljenim dodacima ili jednostavno kuvan kao prilog. Međutim, ljetne temperature mogu ozbiljno uticati na njegov rok trajanja, zbog čega je važno znati kako ga pravilno skladištiti.
Многи не знају да чување кромпира у оригиналној пластичној амбалажи може убрзати његово кварење. Наиме, пластика задржава влагу, што погодује стварању буђи и клијању. Осим тога, високе температуре додатно убрзавају овај процес. Идеалан услов за чување кромпира је температура до 10°C, што је тешко постићи током љета у већини кухиња.
Лусија Вашбрук, директор продаје и маркетинга бренда кромпира Нана Тате, савјетује да кромпир током топлијих мјесеци треба држати на тамном мјесту или у платненим врећама које блокирају свјетлост. "Топлина и свјетлост убрзавају кварење и клијање. Зато је најбоље користити памучне или јуте вреће и избјегавати прозирне посуде", каже Вашбрук.
Иако је раније било препоручено да се кромпир не чува у фрижидеру због ризика од формирања акриламида, нова истраживања то доводе у питање. Према подацима британског програма WRAP (Waste and Recources Action Programme), чување кромпира у фрижидеру на температури испод 5°C може му продужити свјежину и до три пута – без повећања нивоа акриламида.
Са чак 180.000 тона кромпира који годишње заврше у отпаду у Великој Британији, правилно складиштење није само питање свјежине, већ и одговорног односа према храни. Знање како да сачувате кромпир током љета помоћи ће вам да избјегнете бацање и у потпуности искористите ову свестрану намирницу.
Najnovije
Najčitanije
12
49
12
48
12
44
12
40
12
38
Trenutno na programu