"Da bi se osigurali ratni ciljevi"

Izrael izveo desetine vazdušnih napada, moguća kopnena ofanziva na Liban?

  • 23.09.2024. 09:54

Izraelska vojska izvela je u ponedjeljak još jednu rundu opsežnih napada na Hezbolah u Libanu i nagovijestila da bi možda bio potreban kopneni napad da bi se osigurali njeni ratni ciljevi.

Udari su bili geografski najrasprostranjenije bombardovanje koje je Izrael istovremeno izveo otkako je počeo njihov sukob sa Hezbolahom prije skoro godinu dana, paralelno sa ratom u Gazi.

Vojska nije dala više detalja o napadima.

Izraelski ratni avioni izveli su u ponedjeljak ujutro intenzivan talas vazdušnih napada na gradove duž južne granice Libana i još sjevernije, prema svjedočenju očevidaca na koje se poziva Rojters.

''Napali smo Hezbolah kako nije mogao zamisliti, ako nisu shvatili poruku, shvatiće je!''

''Napali smo Hezbolah kako nije mogao zamisliti, ako nisu shvatili poruku, shvatiće je!''

Reporteri britanske novinske agencije u južnom lučkom gradu Tiru mogli su da čuju kako ratni avioni lete nisko iznad južnog Libana i potom seriju vazdušnih udara u blizini.

Hezbolahova televizija Еl Manar javila je o izraelskim vazdušnim napadima na periferiji mnogih gradova i sela na jugu i dolini Beka u istočnom Libanu. Na snimcima se vide stubovi dima koji se dižu iznad juga.

Pored napada na region doline Beka u istočnom Libanu, ratni avioni su izveli i vazdušne napade na oblast Hermel u sjevernom Libanu, javio je Hezbolahov al-Manar.

Hezbolah potvrdio: Ubijen jedan od vrhovnih vođa!

Hezbolah potvrdio: Ubijen jedan od vrhovnih vođa!

Hezbolah i Izrael razmenili su intenzivnu vatru u nedjelju, pošto je libanska militantna grupa ispalila rakete duboko na sjevernu izraelsku teritoriju nakon što se suočila sa intenzivnim bombardovanjem.

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari pozvao je stanovnike južnog Libana da se drže dalje od položaja Hezbolaha. On je dodao da je Izrael počeo da napada položaje Hezbolaha u Libanu nakon što je identifikovao namjeru da pucaju na Izrael.

Na pitanje novinara o mogućem izraelskom kopnenom napadu na Liban, Hagari je rekao "učinićemo sve što je potrebno" kako bismo bezbjedno vratili evakuisane stanovnike sjevernog Izraela u njihove domove, što je ratni prioritet za izraelsku vladu.

Obraćanje šefa Hezbolaha: Izrael je prešao sve crvene linije!

Obraćanje šefa Hezbolaha: Izrael je prešao sve crvene linije!

Sukob, koji je naglo eskalirao u protekloj sedmici, bijesni otkako je Hezbolah otvorio drugi front protiv Izraela, rekavši da djeluje kao podrška Palestincima koji se suočavaju s izraelskom ofanzivom južnije u Gazi.

U utorak i srijedu eksplodirale su hiljade pejdžera i voki-tokija koje koriste pripadnici Hezbolaha. Za napad se uveliko okrivljuje Izrael, koji nije ni potvrdio ni negirao odgovornost.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: