Poslije dva srčana udara

Jedinstven slučaj na svijetu: Ljekari skinuli dječaka s aparata, on preživio

  • Izvor: Agencije
  • 25.09.2024. 14:19

Dijete N. R. (4), rođeno s teškom anomalijom mozga, poslije dva srčana udara bilo je na aparatima za održavanje života, ljekari su ga skinuli s aparata uvjereni da će ubrzo preminuti, a ono je preživjelo.

To je, vjeruje se, jedinstven slučaj i trebalo bi da ponovo dobije terapiju, naložio je britanski sudija Najdžel Pul.

Dječak je rođen u martu 2020. godine s deformacijom mozga i drugim ozbiljnim zdravstvenim problemima i stavljen je na respirator prošlog oktobra nakon što je doživio dva srčana udara, prenio je Rojters.

U aprilu ove godine, na zahtjev bolnice u Londonu, u slučaj se umiješao Viši sud, koji je presudio u korist bolnice.

Otet autobus pun putnika: Jedna osoba povrijeđena

Otet autobus pun putnika: Jedna osoba povrijeđena

Kako piše Skaj njuz (Sky News), dijete je skinuto s aparata, a onda se dogodilo čudo. Dječak ne samo da je preživio, već je u međuvremenu i napredovao.

Prema rečima sudije Najdžela Pula, koji je bio zadužen za ovaj slučaj, N. R. sada već samostalno diše.

Pul je u presudi objavljenoj ove nedjelje istakao da advokati koji zastupaju roditelje djeteta i Nacionalna zdravstvena služba nisu bili upoznati s još jednim prijavljenim slučajem u kom je dijete živjelo mjesecima nakon povlačenja s aparata za održavanje života poslije sudske odluke.

 "On je prkosio svim medicinskim očekivanjima i njegov slučaj podvlači maksimu da je 'medicina nauka o neizvjesnosti i umjetnost vjerovatnoće'", dodao je sudija.

Iz kuće ukradeno 200.000 KM

Iz kuće ukradeno 200.000 KM

"Očekivanja da se o N. R. neće moći brinuti kod kuće i da neće dugo živjeti nakon ekstubacije nisu se ispunila", napomenuo je sudija Pul i dodao da su neke odluke o načinu liječenja donijete u januaru ove godine, kada je N. R. 'mnogo više patio'. Bilo je malo ili nimalo dokaza da to što je na aparatima može da mu pomogne. Jedina utjeha bilo je to što je mogao da osjeti dodir svojih roditelja."

Sudija je rekao i da dječak sada može da izađe napolje.

"Sada mogu da ga izvedu napolje, na primer u park. Može da uživa u sunčevim zracima i osjeti vjetar u kosi. Živi u kućnom okruženju punom ljubavi", istakao je sudija, uz konstataciju da mu je bilo veoma drago kada je vidio fotografije dječaka koji je kod kuće sa svojim roditeljima. 

Dječakova majka je u izjavi za Visoki sud poručila kako je volja njenog sina za životom "jaka" i da on sada ima dobar život.

"Naš sin N. R. je preživio kada su ljekari i medicinske sestre, koji su se mjesecima brinuli o njemu, mislili da ne može. Zaslužio je novi početak", zaključila je majka.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča

    ''Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.