Hamas

Ko je bio Jahja Sinvar - koljač iz Kan Junisa

  • Izvor: Dojče vele
  • 17.10.2024. 19:23

U akciji izraelske vojske ubijen je vođa Hamasa Jahja Sinvar, saopštili su izraelski zvaničnici nakon obavljenih DNK analiza.

Nakon likvidacije Ismaila Hanijea, Sinvar je imenovan za novog političkog lidera grupe Hamas. Smatra se da je upravo on organizator napada na Izrael 7. oktobra 2023.

Sinvar, čovjek kojeg njegovi istomišljenici oslovljavaju samo imenom, nestao je iz javnosti nakon 7. oktobra, ali je kao neprikosnoveni vođa Hamasa u Pojasu Gaze igrao ključnu ulogu u toj terorističkoj grupi. On je iz podzemlja nastavio da kontroliše islamističku miliciju, odnosno ono što je od nje preostalo nakon početka izraelske operacije.

Zvanično: Jahja Sinvar je mrtav!

Zvanično: Jahja Sinvar je mrtav!

On je, kako piše njemački "ARD", imao i zadnju riječ prilikom donošenja odluke o tome da li će Hamas da prihvati moguće primirje u Gazi koju su Izraelci mjeseci intenzivno bombardovali – ili neće.

O Sinvaru se malo toga znalo. Rođen je 1962. u Gazi. Član Hamasa postao je 1987, neposredno nakon osnivanja te grupe. Izraelci su ga 1988. uhapsili i osuđen je na četvorostruku doživotnu kaznu zatvora zato što je navodno svojeručno ubio dva izraelska vojnika i četvoro palestinskih kolaboracionista. Godinama u Izraelu imao je status jednog od najtraženijih članova Hamasa i nalazio se na samom vrhu "liste za odstrjel“.

Organizator terora

Sinvar je iza rešetaka proveo više od dvije decenije. Oslobođen je 2011. u okviru razmjene zarobljenika. Šest godina kasnije imenovan je na dužnost šefa Hamasa u Pojasu Gaze. Sinvarova reputacija nemilosrdnog i nasilnog donijeli su mu nadimak Koljač iz Kan Junisa.

Agencija za bankarstvo nije pomogla radnicima ATV-a i drugih sankcionisanih firmi

Agencija za bankarstvo nije pomogla radnicima ATV-a i drugih sankcionisanih firmi

Pod njegovom dirigentskom palicom Hamas je postao radikalniji nego što je bio prije toga. Upravo je Sinvar proteklih godina intenzivirao kontakte sa Iranom, i Hamas "prikopčao“ na takozvanu "Osovinu otpora“. Ujedno je uz pomoć Teherana dodatno vojno opremio svoju organizaciju.

"Cionisti u čitavom svijetu trebalo bi da znaju: jao onima koji dirnu našu džamiju Al Aksa“, znao je da kaže tokom javnih nastupa u Pojasu Gaze. Ili rečenice poput ove: "Netanjahu će prokleti dan kada ga je majka rodila".

Na samom početku rata u Gazi, izraelska vojska je Sinvara i njegove najbliže saradnike označila kao ljude koji su praktično "hodajući mrtvaci“. Upravo je Sinvar orkestrirao teroristički napad 7. oktobra, izjavio je načelnik Generalštaba izraelske vojske Herzi Halevi, i dodao da će ga pronaći i ubiti.

Dječak koji je dva puta umro ispričao šta je vidio 'na nebu'

Dječak koji je dva puta umro ispričao šta je vidio 'na nebu'

Stejt department ga je proglasio globalnim teroristom od 2015. godine, a sankcionisali su ga i Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska.

Izraelska procjena Sinvara tokom njegovog boravka u zatvoru opisuje ga kao "svirepog, autoritativnog, uticajnog i sa neobičnom sposobnostima istrajnosti, lukavosti i manipulacije, zadovoljan s malim… Čuva tajne čak i u zatvoru među drugim zatvorenicima… Ima sposobnost da pokrene mase", prenosi "Dojče Vele".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:00 Tet a tet sa Tatjanom Trninić

    'Tet a tet sa Tatjanom Trninić

  • 20:50 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:35 Serija: Aviondžije (12+)

    'Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:00 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:15 Serija: Mućke (12+)

    ''Serija: Mućke (12+)

  • 23:00 Serija: Red Rok (12+)

    ''Serija: Red Rok (12+)