BRIKS

Ko je Džon Šipton: Asanžov otac koji se zahvalio Putinu i tako razljutio Zapad

  • 23.10.2024. 19:33

Australijski arhitekta Džon Šipton, otac Džulijana Asanža, izazvao je ogromno interesovanje javnosti, naročito zapadne, kada se u intervjuu RIA Novostima zahvalio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

"Vaš predsjednik Putin je 2012. godine bio prvi šef države koji je branio Džulijanove interese kao izdavača i građanina u vrijeme kada je Džulijan bio na meti svih prljavih laži i kleveta iz SAD, Ujedinjenog Kraljevstva i Australije", rekao je Šipton.

Njegova izjava odmah je uzburkala duhove na Zapadu, naročito zato što je u istom intervjuu hvalio mađarskog i slovačkog premijera Viktora Orbana i Roberta Fica što se "bore za kvalitet svojih država protiv ЕU" i potom optužio Zapad da organizuje obojene revolucije širom postsovjetskog prostora.

Bajden ne razmatra pomilovanje Asanža

Bajden ne razmatra pomilovanje Asanža

"Malo ljudi je svjesno koliko je velika propaganda koju šire SAD", rekao je i dodao da su nevladine organizacije i novinske agencije, novinski izdavači i novinari pod jakim uticajem vlade Sjedinjenih Država kako bi pokušali da potkopaju koheziju države.

Šipton, koji sebe opisuje kao antiratnog aktivistu, optužen je da je apologeta Putinovog režima. Kritikovali su ga što je prisustvovao proruskom mitingu nakon početka Specijalne vojne operacije, iako je on tvrdio da je tamo bio samo da bi govorio o svom sinu koji je bio zatvoren godinama.

Takođe se suočio sa teškim kritikama 2013. kada je predvodio delegaciju Vikiliks partije u Siriju da se sastane sa Bašarom el Asadom (onim istim čiju pomoć ЕU sada traži) i da održi razgovore sa brojnim visokim sirijskim zvaničnicima.

Asanž će se pojaviti u javnosti kada se oporavi

Asanž će se pojaviti u javnosti kada se oporavi



Sam Asanž je takođe optužen za "dosluh" sa Rusijom zbog objavljivanja mejlova Hilari Klinton koje su mu, tvrde američki obavještajni zvaničnici, prosleđivali ruski vojni obavještajci.

U odvojenom intervjuu za RT, Šipton je rekao da se nada da će tokom posjete samitu BRIKS-a, "pružiti ruku prijateljstva ruskom narodu".

"Samo mirom između Zapada i Rusije… svijet može da živi u nekoj vrsti harmonije bez stalnog straha od uništenja atomskim oružjem", rekao je on.

Ako su i pokazivali ili osjećali solidarnost sa osnivačem Vikiliksa Džulijanom Asanžom - koji je poslije 14-godišnje agonije konačno slobodan čovjek - zapadni mediji nisu mogli da pređu preko izjava ovog "rusofila" i odmah su požurili da objave da je riječ o čovjeku koji je "napustio" svog sina i "godinama nije bio u kontaktu sa njim".

To što je od hapšenja i zatvaranja sina, Šipton neumorno putovao po svijetu, sastajao se sa diplomatama, političarima, organizacijama za ljudska prava i aktivistima kako bi podigao svijest o Asanžovom slučaju, više nije važno.

Kao što nije bitno ni što je glasno govorio o implikacijama Asanžovog krivičnog gonjenja na slobodu štampe. Sve što je sada, kada je "pružio ruku Rusiji", bitno su razlozi zašto nije bio prisutan prilikom odrastanja sina.

U priču se uključila i Asanžova supruga Stela koja je poručila da njen svekar ne govori u ime njenog muža.

"Kao što svako ko je pratio Džulijana već zna, Džulijan vjeruje u ekstremni skepticizam kada su u pitanju sve države sa velikim obavještajnim sektorima i koje su počinile ratne zločine, bavile se cenzurom ili pokušavale da zatvore ili ubiju novinare", rekla je ona. "Naša porodica je kulturno i politički raznolika i večere su ponekad... zanimljive!"

Na pitanje "Njujork posta" zašto je napustio svoje dijete kada je Asanž imao tri i nije imao kontakta sa njim sve dok osnivač Vikiliksa nije bio u dvadesetim, Šipton je kratko odgovorio: "To se nikoga ne tiče i to je invazija na privatnost."

"Kako bi detalji mog ranog života i Džulijanovog ranog života pomogli, za mene je potpuna misterija", rekao je Šipton. "Osim ako ne postoji magični puding u koji možete da ih stavite i na neki način ga pretvorite u ključ koji otvara vrata njegove ćelije ... čini mi se da je to samo invazija na privatnost."

Moja uloga sada je da izvučem svog sina "iz sra*a", rekao je prije nego što je Asanž sklopio nagodbu sa SAD.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem Vibera