Еksplozije u Libanu

On je danas ''najtraženiji čovjek na svijetu'', a nije imao pojma šta se događa?

  • 20.09.2024. 17:56

Vlasnik bugarske fiktivne firme Norta Global, navodno odgovorne za prodaju pejdžera koji su eksplodirali širom Libana u rukama pripadnika Hezbolaha, nestao je na dan eksplozije i otad mu se gubi svaki trag, piše Dejli mejl.

Preduzetnik Rinson Hose (39), koji živi u Norveškoj, a porijeklom je iz Indije, naveden je kao vlasnik firme Norta Global.

Hose je u utorak trebalo da napusti svoj stan u predgrađu Osla i da krene na ranije planirani poslovni put. Međutim, njegov primarni poslodavac, norveški medijski konglomerat NHST Media Group, nije mogao da stupi u kontakt s njim, te su u srijedu uveče o tome obavijestili norvešku obavještajnu službu.

Ključan čovjek Hezbolaha prevario smrt u eksploziji pejdžera, sad poginuo u napadu na Bejrut?

Ključan čovjek Hezbolaha prevario smrt u eksploziji pejdžera, sad poginuo u napadu na Bejrut?

Sutradan je lokalna policija saopštila da je pokrenuta preliminarna istraga "o informacijama koje su izašle na vidjelo".

"Svjesni smo informacija, ali za sada nemamo komentar", rekla je portparolka norveške policije u Oslu Uni Grundal.

U ovom trenutku nema dokaza koji bi ukazivali na to da je Hose namjerno pomogao u pronalaženju pejdžera korišćenih za napad na članove Hezbolaha, kao ni da je znao za operaciju iza koje, kako tvrdi Hezbolah, stoji Izrael.

Otkriveno ko je bio meta izraelskog napada na Bejrut: Tražili ga i Amerikanci

Otkriveno ko je bio meta izraelskog napada na Bejrut: Tražili ga i Amerikanci

Mediji pišu da se Hose preselio u Norvešku 2015. godine, nakon što je dvije godine radio za jednu firmu iz Londona. Hose živi u Oslu sa suprugom i ima norveško državljanstvo, piše San.

Njegove komšije u tihom predgrađu Osla rekli su za Rojters da ne znaju mnogo o njemu.

Međutim, jedna njegova prijateljica izjavila je za norvešku novinsku stranicu VG da je bila šokirana kada je saznala da ga povezuju s eksplozijama u Libanu.

Еksploziv u baterijama, stariji modeli modifikovani?

Еksploziv u baterijama, stariji modeli modifikovani?

"Sviđao se cijelom mom krugu prijatelja. Godinama je čuvao svoju kosu kako bi mogao da je donira oboljelima od raka. Za mene je on čovjek velikog srca", rekla je prijateljica nestalog Hosea.

Norta Global osnovana je u aprilu 2022. godine, a sjedište firme je registrovano u jednoj zgradi u Sofiji gdje je prijavljeno gotovo 200 drugih preduzeća.

Kompanija je, na svojim zvaničnim beb stranicama, prije nego što su obrisane u četvrtak, oglašavala usluge savjetovanja, tehnološke integracije, zapošljavanja i autsorsinga.

Zaharova: Kijevske snage otimaju civile i zatvaraju ih u koncentracione logore

Zaharova: Kijevske snage otimaju civile i zatvaraju ih u koncentracione logore

"Tražite li agilnu kompaniju da vam pomogne da uspjete ili da pronađe pravo tehnološko rješenje za vas? Ne tražite dalje", pisalo je na internet stranici koja je imala opcije na engleskom, bugarskom i norveškom jeziku. Rojters piše da je kontaktirao Hosea, ali da je on prekinuo telefonski poziv kada je upitan o poslovanju u Bugarskoj.

Prije je mađarski portal Telex pisao da je Norta Global bila direktno uključena u nabavu pejdžera, tvrdeći da je firma "organizovala isporuku i prodala" pejdžere Hezbolahu. Međutim, zatim je bugarska Državna agencija za nacionalnu bezbjednost objavila da bugarska firma nije povezana s nabavkom pejdžera, prenosi Telegraf.

Pratite nas i putem Vibera