Gruzija

Poznata manekenka izbodena nasmrt

  • Izvor: Telegraf
  • 19.09.2024. 20:54

Poznata gruzijska transrodna manekenka Kesarija Abramidze (37) pronađena je mrtva danas u svom stanu u Tbilisiju, a prema informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova, ona je izbodena na smrt.

Lokalni mediji su prenijeli da je uhapšen muškarac pod sumnjom da je ubio Abramidze.

Abramidze je bila jedna od prvih transrodnih javnih ličnosti u Gruziji, a njeno ubistvo je uslijedilo dan nakon što je parlament usvojio sporni zakon "O porodičnim vrijednostima i zaštiti maloljetnika", kojim se omogućavaju zabrane događaja povezanih sa Prajdom i cenzura filmova i knjiga sa LGBT sadržajem, prenosi "Gardijan".

Jalovi napadi Zvezde bez ploda: Benfika slavila u prvom kolu

Jalovi napadi Zvezde bez ploda: Benfika slavila u prvom kolu

Zakonom se takođe zabranjuju istopolni brakovi i rodno-afirmativna medicinska njega za transrodne osobe.

"Gardijan" navodi da, iako je motiv ubistva Abramidze i dalje nejasan, u ovoj zemlji je došlo do porasta nasilja nad LGBT zajednicom otkako je desničarska partija Gruzijski san preuzela vlast.

Prošle godine, stotine protivnika prava homoseksualaca upali su na LGBT festival u Tbilisiju, zbog čega je taj događaj otkazan.

Desetine hiljada ljudi marširalo je u prijestonici ove godine kako bi promovisalo "tradicionalne porodične vrijednosti" na događaju kojem je prisustvovala vladajuća partija i uticajna Pravoslavna crkva Gruzije.

"Postoji direktna korelacija između upotrebe govora mržnje u politici i zločina iz mržnje. Prošlo je skoro godinu dana kako vlada Gruzijskog sna agresivno koristi homofobičnu retoriku i njeguje je masovnim propagandnim sredstvima", navodi Centar za socijalnu pravdu, grupa za ljudska prava sa sjedištem u Tbilisiju.

Osvetoljubiva žena za sve kriva? Detalji drame na podgoričkom aerodromu

Osvetoljubiva žena za sve kriva? Detalji drame na podgoričkom aerodromu

Visoki predstavnik Еvropske unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj je u srijedu pozvao gruzijsku vladu da povuče sporni zakon, upozoravajući da će ovaj zakon, koji širi "diskriminaciju i stigmatizaciju", smanjiti šanse Gruzije da se pridruži bloku.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: